Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Elektronikus közszolgáltatások

Augusztusban lezárult „A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal közszolgáltatásainak elektronizálása, informatikai rendszerének fejlesztése” című, uniós támogatás keretében megvalósult fejlesztés (EKOP-1.A.1-08/B-2009-0009), amelynek eredményeként tizenkilenc, a nyilvántartással, a műtárgyakkal és a lapnyilvántartással összefüggő ügytípusban válik lehetségessé az e-ügyintézés és az elektronikus szolgáltatás.
Forrás: koh.hu2011-09-09 07:04:00

Ily módon sor kerülhet az eljárások elektronikus, részben automatizált lefolytatására, ügyfél és hivatal közötti kétirányú adatkapcsolattal. Növekszik az ügyintézés hatékonysága, csökken az ügykezelői időráfordítás.
Bevezetésre kerül a térinformatika alapú nyilvántartási szakrendszer, valamint megvalósul az iratkezelő rendszer és a hivatali szakrendszerek kormányzati interoperabilitás követelményeinek eleget tevő integrációja. Az integrált informatikai rendszer az ügyintézés teljes folyamatát – a kérelem kitöltése az Általános Nyomtatványtervezővel, beküldése a hivatali kapun keresztül, az érdemi döntés elkészítése – elektronikusan támogatja.
A műtárgyakkal kapcsolatban kilenc ügytípus tizenhét nyomtatványa érhető el elektronikusan. A kilenc ügytípusból kettő a nyilvántartással függ össze. Ezek: a műtárgy-nyilvántartást érintő egyedi és csoportos adatszolgáltatás, valamint műtárgy-nyilvántartást érintő Hatósági Bizonyítvány kiállítása. A további hét, a műtárgyakkal összefüggő ügytípus: védetté nyilvánítás, a védettség megszüntetése, restaurálási engedélyezés, műtárgy ideiglenes és végleges közgyűjteményi elhelyezés, műtárgy helyszíni ellenőrzés/szemle, a védett műtárgy nyilvántartásba vétele és a védett műtárgy hozzáférhetővé tétele.
A térinformatika egyetlen rendszerbe integrálja a térbeli és a leíró információkat, ezzel alkalmas keretet biztosít az adatok gyors kezeléshez. A hatályos földmérési alaptérkép, a topográfiai térképek, ortofotók, valamint egyéb térbeli adatok részleges vagy teljes digitális formába alakításával a térinformatikai módszerek lehetőséget nyújtanak a topográfiai ismeretek újszerű és célorientált elemzésére, megjelenítésére, továbbá az adatváltozások rugalmas, nyomon követhető rögzítésére. Az adatbázis hatékonyan bővíthető az örökségvédelem szakterületeinek módszereivel és technikáival is. Más adatbázisokkal összekapcsolva, új, komplex adatbázisok létrehozására is alkalmas.
Műemlék- illetve régészeti lelőhelyek hatósági nyilvántartását érintő egyedi vagy csoportos adatszolgáltatás kiállítása és Hatósági Bizonyítvány kiállítása, valamint a nyilvántartásba bejegyzés (adatfelvétel, adatmódosítás, adattörlés) ügytípusokhoz kapcsolódóan tizenkét nyomtatvány áll elektronikusan rendelkezésre. Az újonnan megalakult Kormányhivatalok Kulturális Örökségvédelmi Irodáinak hatósági munkáját speciálisan, céljaikra kidolgozott és egyszerűsített adatszolgáltatás segíti.
Az időszaki lap nyilvántartásba vétele, az időszaki lap adataiban bekövetkezett változás nyilvántartásba vétele, valamint az időszaki lap megszűnése illetve szüneteltetése ügytípusokhoz kapcsolódóan három nyomtatvány érhető el az ügyfelek számára. A KÖH honlapjáról (www.koh.hu) letölthető és az általános nyomtatványkitöltővel kitölthető nyomtatványok az Ügyfélkapun (www.magyarorszag.hu) küldhetőek be a Hivatalhoz.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Együttműködne az MNV és a KÖH

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) kezdeményezésére megállapodást kötött egymással az MNV Zrt....