Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Kulturális Örökség Napjai

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén tárják ki kapuikat az érdeklődők előtt azok a máskor is nyitva tartó, vagy kevésbé, esetleg ritkán, korlátozottan, netán egyáltalán nem látogatható középületek, magánházak, amelyek megértették, s lényegesnek tartják, hogy felhívják a figyelmet az épített örökség értékeire, megőrzésük fontosságára.
2011-09-12 07:39:00

Franciaországban 1984-ben született meg a nyitott műemlékek napjának gondolata. Először követték a Benelux államok, majd Skócia, az Egyesült Királyság, Málta, Svédország.

1991-ben az Európa Tanács fölhívta az európai országok figyelmét, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez, szenteljenek egy hétvégét az örökségvédelemnek. 1999 óta az Európai Unió is saját programjának tekinti, ajánlásokkal és koordinációs találkozókkal segíti az ingyenes épületlátogatás programját Európa-szerte.

kultornapjai.jpg

Az Európa Tanács és az Európai Unió legfontosabb ajánlásai:

 • időpont: lehetőleg szeptember hónap
 • az egyes helyszínekre legyen ingyenes a bejutás
 • az esemény zászlaja jelölje minden megnyitott épület, helyszín bejáratát
 • minél több helyen legyen szakavatott és érdekes vezetés
 • minden országban, minden évben legyen kiemelt, központi témája a rendezvénynek, amely azonban nem zárja ki egyetlen épület vagy helyszín részvételét sem.

Immár félszáz európai ország épületeire kerül föl a kulturális örökség napjai zászlaja, a csillagos EU lobogót épületek rajzolatai díszítik. Hiszen közös cél, hogy az államok számon tartsák, s prioritásként kezeljék múltunk épített emlékeit, gondoskodjanak jó karban tartásukról, hogy legyen mit átörökíteni az utókor számára. Szem előtt tartsák az épületek megőrzésének fontosságát. Megértessék, elfogadtassák, mindez nemcsak a szakemberek feladata. S fölkeltsék a civil társadalom figyelmét, érzékennyé tegyék a polgárokat kulturális örökség megbecsülésére, ápolására, megóvására.

Magyarországon 1999 óta az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, majd 2002-től jogutóda, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezi a Kulturális Örökség Napjai programját. Évente más és más a központi témája az eseménysorozatnak. Az eddigiek:

 • 1999. Ipari emlékek
 • 2000. Árpád-kori templomok
 • 2001. Az oktatás épületei
 • 2002. Múzeumok - előtérben a háttér
 • 2003. Zsolnay házdísznéző
 • 2004. Lélegző örökségünk
 • 2005. Kő kövön…marad (Várak, erődítmények, kastélyok)
 • 2006. A fél(t)múlt építészete (A szocreál Magyarországon)
 • 2007. Haza és haladás (A reformkor és a klasszicizmus építészete)
 • 2008. Újjászületés – Reneszánsz év
 • 2009. Szakrális terek (templomok, kolostorok, zsinagógák, sztúpák, kápolnák, imaházak, kálváriák, kegyhelyek, búcsújáróhelyek)
 • 2011. Felemelő század (a reformkor világa)

Éppúgy, mint a korábbi években, a Kulturális Örökség Napjain közönségre váró épületeknek, helyszíneknek nem kell feltétlenül egyedileg védett műemlékeknek lenniük, korukra, funkciójukra nézve sincs semmilyen követelmény. Az idei esztendő programja az „Ezer magyar ház” címet kapta. Utalva arra, hogy esztendőről esztendőre mind többen csatlakoznak az Örökség Napokhoz, egyre több helység, városok, falvak és egyre több épület. A települések száma tizenhattal növekedett, 2010-ben 285, most 301 település várja az érdeklődőket. Az újonnan érkezettek közül csak néhány az érdekesség kedvéért: Gávavencsellő barangolásra invitál, Ócsa, amelynek temploma adott otthont 2000-ben az Örökség Napok megnyitójának, most tájmúzeumával csalogat, Pannonhalma Főapátsága gyógynövénykertjét is megmutatja, de újdonság, hogy Kolozsvár, Nagybánya és Székelyudvarhely is ott van az erdélyi résztvevők sorában. Kolozsvárott és Székelyudvarhelyen sétára hívják a vendégeket. De kalandozásra hív Ostffyasszonyfa is.

A fővárosban, ebben az évben 203 épületre kerül föl a Kulturális Örökség Napjainak lobogója, nincs kerület, amely kimaradt volna a programból. 14 látogatható épületével és 4 sétaútjával a XII. kerület a kiemelt budapesti helyszín. A megtekinthető középületek sorában van a Parlament, a Külügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal, a Magyar Gyógyszerészi Kamara épülete a Dózsa György úton, a MAVIR Zrt. Vezérlőterme és a gödi alállomása, az Állami Földtani Intézet, a NEFMI Rákospalotai Javítóintézete, a várbéli és az újpesti Városháza, az Országos és a Fővárosi Levéltár épülete, Az oktatási épületek között újdonság az az ELTE Eötvös Collegium a Ménesi úton, a Mexikói úti Mozgásjavító (Lajta-ház) és a Rendőrtiszti Főiskola.

A Magyarázom a házam programja érdekességei: a Tolnai lovarda rekonstrukcióját Lovas Ferenc, a Miskolc-Görömbölyi Közösségi Ház új épületét Eperjesi Szabolcs, a Kulturális Korzót Marcaliban Szalai Attila és Gáspár Péter, a devecseri iszapkárosultak számára épített autonóm szalmaházat Szigeti Gyula, Erdei László és Karé Krisztián mutatja be.

Háromszáz sétavonal várja a résztvevőket,  Keszthelyről indul a kerékpáros túra a Diás szigetre, lovaskocsival járják a felpéci ősborókást. Érdekesség a szabadkai szecessziós sétaútvonal, vagy a balatonfűzfői Klebelsberg-séta, a nyőgéri, a nagytilaji, a tiszaberceli barangolás. A Botlatókövek Pécsett sétát diákok vezetik a holokauszt áldozatainak nyomában. Az 1997-ben Németországból indult akció szerint a macskakőre emlékeztető műveket az elhurcolt áldozat lakhelyének bejárata előtt illesztik a járdába. A fővárosban neves történészek temetői sétákat vezetnek mindkét napon. Pesti László kertész pedig a Népliget fái között kalauzol.

Érdekességek, különlegességek. Amiből csak egy van az országban: Orsósmagnó múzeum (Terény), Fodrászmúzeum (Pogány), Kútmúzeum (Orosháza). Amit máskor nem tehetünk, csak a Kulturális Örökség Napjain: hajtány-hajtás a biatorbágyi viaduktnál, kupolajárás a Parlament épületében, káposztás lecsó fogyasztása vakaróval Bódvalenkén a Freskófaluban. Ebben az évben a legkisebb résztvevő település, a százkét lakosú Vindornyalak faluházát, kúriáját, templomát kitárva várja az érkezőket.

Hagyományosan a Kulturális Örökség Napokkal együtt, szeptember 17-25. között a Szakrális Művészetek Hete Fesztivál keretében, a templomok éjszakáján koncertek várják a hallgatókat Budapesten és az ország több településén.

A Kulturális Örökség Napjai országos megnyitóján adja át a Nemzeti Erőforrás Miniszter a szellemi örökség magyar jegyzékére felvett új elemeket, nevezetesen a mohai tikverőzést, a Pünkösdi templomdíszítést Mendén, és az Emmausz Bólyban Húsvéthétfői népszokását.

A teljes program olvasható a Pesti Est különszámában és a www.oroksegnapok.hu honlapon. Fejér megye programja regionális programfüzetben is megjelent.

 

Ezt a cikket olvasta már?

A ferencvárosi Csarnok teret jövőre f...

Jövő tavaszra megújul a ferencvárosi Csarnok tér és környéke, ezzel párhuzamosan pedig elindul az ú...