Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Olcsó kastély, horribilis felújítási számla

Ingatlanforgalmazók becslései szerint 250-300-ra tehető az eladó kastélyok és kúriák száma, egyikük-másikuk akár már egy családi ház áráért megszerezhető. A felújítás költsége azonban több százmillióra, akár milliárdra is rúghat, így nem csoda, ha az elmúlt öt évben csak néhány adásvétel született.
2012-02-14 06:19:00

A Napi Gazdaság által megkérdezett ingatlanforgalmazók 250-300-ra teszik a piacon lévő, új tulajdonosra váró kastélyok és kúriák számát. Érdeklődés ugyan a nehéz gazdasági helyzet ellenére is van irántuk, ám az ingatlanok magas felújítási költsége miatt az elmúlt öt évben csak néhány adásvétel született.

kastely(2).jpg A kastélypiac pangásáról beszélt Gál Imre, a Magyar Tengerpart Ingatlan Forgalmazó és Tanácsadó Bt. ügyvezetője, pedig cége portfóliójában több mint 70 eladósorba került kastély és kúria szerepel. A kisebb kúriaépületek között találhatók már 10 millió forint alattiak is, persze ezek állaga mára jócskán leromlott. A jobb állapotúak ára 20-25 millióról indul, míg az új gazdára váró kastélyok ára − helytől, mérettől, állapottól függően − szintén széles palettán szóródik. Szabolcs-Szatmár-

Bereg megyében egy 240 négyzetméteres, kis faluban lévő kúria már 20 millióért megszerezhető, és egy kisebb − igaz, ugyancsak felújítandó − kastély tulajdonjoga is megszerezhető Borsodban például már 80 millió forintért.

Sinka Judit, a székesfehérvári székhelyű Élvit Ingatlaniroda kommunikációs vezetője kifejtette, hogy a kastélyok, kúriák iránt − az elmúlt két évhez hasonlóan − jelenleg is gyér a kereslet. S bár a kisszámú hazai érdeklődő mellett olykor külföldi befektetői csoportok is jelentkeznek az irodánál, az érdeklődés általában egyfajta puhatolózás, melyet vásárlási szándék többnyire nem kísér. Az épületek hasznosításával kapcsolatban egyébként a legtöbben elsősorban idősek otthonát, kulturális és konferencia-központot, illetve egyéb turisztikai létesítmény kialakítását jelölik meg tervezett funkcióként.

A kínálat rendkívül széles: felújítandó kisebb kastély, kúria akár már egy családi ház áráért megvásárolható, de vannak ennél jóval drágább, több száz millió forintra tartott épületek is. Egy Balatonhoz közeli, az 1830-as években klasszicista stílusban épült − teljes külső-belső felújítást, korszerűsítést igénylő −, 350 négyzetméteres műemlék jellegű kúriáért például 25, egy 1 hektáros területen fekvő, lovas programok szervezésére alkalmas, bővíthető családi kúriáért 45 millió forintot kértnek. Ennél többet, 80 millió forintot kell letenni egy Vas megyei, több mint 1200 négyzetméteres Nádasdy-kastélyért, egy gödöllői, néhány éve luxusszínvonalon felújított, 11 szobás, 7 fürdőszobás kiskastélyt pedig 129 millióért kínálnak hasznosításra jelenlegi tulajdonosaik.

 

Ezt a cikket olvasta már?

A fűtés letekerésével csak keveset sp...

Fűtési szezonban az ingatlantulajdonosok állandó dilemmája, hogy a fűtés szakaszos kikapcsolásával vag...