Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Ybl Miklós-díj 2012

Öt építész kimagasló építészeti tevékenységük elismeréséül Ybl Miklós – díjat kapott
Forrás: mek.hu2012-03-19 05:42:00

Az 1953-ban alapított és 1992-ben újraszabályozott Ybl Miklós-díj átadása március 15-e megünnepléséhez kapcsolódik. Ez a legrangosabb magyar építészeti kitüntetés, amely a hazai környezet építése, alakítása és értékmegőrzése érdekében kifejtett alkotó tevékenységért adományozható.

A bronz emlékéremmel, oklevéllel és pénzjutalommal

ybldij2012.JPG

járó díjakat dr. Pintér Sándor belügyminiszter adta át március 14-én, a Belügyminisztérium Márványtermében.

A díjazottak értékelése

Csernyus Lőrinc Zoltán

„Tervezői munkái szerte az országban, elsősorban kistelepüléseken, az igényes, a helyi léptekhez, szokásokhoz, hagyományhoz igazodó érzékeny felfogást mutatják. Tevékenységével jelentős mértekben hozzájárult a fejlődésben lemaradt peremvidékek kulturális színvonalának emeléséhez, a súlyos hátrányok enyhítéséhez.”

Gerle János DLA, Ybl-díjas építész

Gelesz András

„Gelesz András személyiségében tükröződik az építész-alkotó karakter kettőssége, a humán és reálszférában való párhuzamos, egymással szimbiózisban lévő gondolkodás. Meggyőződésem, hogy a feladatokkal szemben mutatott alázata, a „szolgálat”-szellemiségű szakmai elhivatottsága és professzionalitása már évek óta méltóvá teszi őt az Ybl-díjra.”

Zoboki Gábor DLA

Krizsán András

„Krizsán András azon kevés építészek egyike, akinek a munkásságában példamutató egységben jelenik meg az alkotás magas szintű gyakorlása, művelése, ugyanakkor a környezet iránti érzékenység egyszerre. Személye példája a befogadó táj és a hivatása iránt egyaránt elkötelezett építésznek, aki számára a „hely” nem pusztán az építés konkrét helyszíne – vagy ahogy ezt ő maga fogalmazza: „az ember identitása megkívánja a helyek identitását” – hanem egy tágabb-szűkebb táj szellemi-kulturális szubsztanciája. Igazi regionalista.”

U. Nagy Gábor, Ybl-díjas építész

Szabó Tamás János DLA, okl. építész

„Kiváló mesterségbeli felkészültsége, tájékozottsága a világ építészetének tendenciáiban, azok folyamatos formálódásában, s tájékozottsága az e mögött működő, azt mozgató társadalmi – szociális – gazdasági – pénzügyi mechanizmusokban – nagymértékben segíti munkáját. Az épületeket mindenkor azok szűkebb és tágabb környezetébe helyezve tervezi, alakítja, s figyelme fókuszában áll az ún. energiatakarékos és a „zöld” építészet is.”

Dr. Finta József DLA, h.c., FAIA, Kossuth díjas építész, c. egyetemi tanár, az MTA r. tagja

Eleőd Ákos

„Eleőd Ákosnak az építészet szinte minden területén kifejtett munkássága, annak színvonala közismert a szakmai közvélemény előtt. Lakóházai, belsőépítészeti munkái, térarchitektúrái átgondolt, karakteres építészeti szemléletet tükröznek.”

Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke

 

Ezt a cikket olvasta már?

Épül a Média Építészeti Díjas csillag...

Tavaly év végén rendezték meg a Média Építészeti Díjának tizedik, jubileumi díjátadóját az Uránia Nemz...