Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Új korszak küszöbén az építészet!

Annak a korszaknak a küszöbén állunk, mikor a házak energetikai szempontból gyökeresen átalakulnak. Ugyan a 2012-re várt energetikai rendelet szigorítása egyelőre késik, de várható – akár hónapokon belül – kormánydöntés a 2020-ig szükséges energetikai szabályozási lépésekről, ütemezésről.
Forrás: tervlap.hu2012-03-20 06:50:00
Az biztos, hogy a következő nyolc évben alapvetően át kell alakítani a tervezési szokásokat, számos beidegződésnek meg kell változnia. Nyugat-Európában a hetvenes évektől tartó négy évtizedes folyamatban kiforrott a szuperalacsony vagy éppen nulla energiaigényű épületek technológiája. Nagyon jó lenne, ha mi is át tudnánk venni a tapasztalatokat, nem követnénk el ugyanazokat a hibákat, mint a folyamat kezdetén nyugati kollégáink. Ugyanakkor az is biztos, hogy nem lehet egy-az-egyben, kritikátlanul átvenni rendszereket, hiszen a környezet más, az anyagi lehetőségek – válságban és azután is – mások. okologik.jpg

A területen sok, gyakran egymást kizáró kezdeményezés van már jelen, a széttartó erők nehezen állnak össze követhető, széles körben alkalmazható megoldássá. Az Öko-logikus Építészet konferencia tavaly a környezettudatos megoldások mellett a minősítési rendszereket mutatta be, idén továbblépve egy komplett rendszert, épületté gyúrt koncepciót mutat be. A „Mintaterv 2020” kidolgozásának célja, hogy a magyar viszonyokra (energiaköltségek, használati szokások, biomassza elérhetősége, építési költségek stb.) alkalmazható, összecsiszolt műszaki megoldást tárjunk a résztvevők elé. A Magyarországon ma is elérhető, piacvezető gyártók által kínált megoldásokból három változatot dolgozott ki Ertsey Attila, a magyar zöld építés, autonóm gondolat vezető alakja, az építészkamara alelnöke, és egyben gyakorló építész. A három változat, a passzívház, az aktívház és a „magyar 2020” koncepció megismerése segíteni fog abban, hogy a tervezők és kivitelezők az építtetők számára a legkorszerűbb, és egyben megvalósítható alternatívákat mutathassanak.
A variációk elemzésében, dinamikus épületszimuláció segítségével Reith András, a HuGBC elnöke lesz segítségünkre, egyben a környezettudatosság és költséghatékonyság elveinek megfelelőséget is vizsgálva. A konferencia felkérésére készült elemzés egyben abban is iránymutató lesz, hol és hogyan érdemes beavatkozni az energiahatékonyság javítása érdekében.
Én magam, Csanády Pál, a Metszet főszerkesztője, a „más kárán tanul az okos” jegyében a szolárházak, passzívházak és aktívházak fiaskóinak tanulságait fogom összefoglalni, kiemelve azokat a pontokat, ahol új gondolkodásmód, új technológia vagy éppen csak több odafigyelés kell a siker érdekében. Helga Henriksson 1974-es házától az ezredfordulós nagy CEPHEUS projekten át az elmúlt évek aktívházaiig és széndioxid-semleges házaiig számos olyan hibát követtek el egyébként felkészült szakemberek Nyugat-Európában és idehaza, melyeket nekünk már nem kell elkövetni – ezért érdemes ezeket megismerni.
Ezen kívül bemutatjuk a kidolgozott mintaterv csomóponti megoldásait, a „szuperhőszigetelés” megkövetelte hőhídmentességnek és alkalmazástechnikai követelményeknek megfelelően. Bemutatkoznak új falazóanyagok, új tető-hőszigetelési megoldások, megtudhatjuk, mire kell figyelni falazatok teljes hőszigetelő rendszereinél, hogyan szabad ezekben a házakban kéményt építeni, mi kell, hogy egy ablak az energiát ne kiengedje, hanem termelje, mi a helyes eljárás tetők teljes energetikai szanálásánál. Más előadásunkban kitekintést kapunk díjnyertes fenntartható nemzetközi projektekre, illetve az aktívháztervezés nemzetközi tapasztalataira.

A helyszínek és a részletes program megtalálható itt: http://www.öko-logikus.hu/
Egyéb tudnivalók:
Kamarai pontok: MÉK: 2,5 pont (2012/22); MMK: 1,5 pont (7/2012/0007)

Részvételi díj:
előzetes regisztráció és fizetés esetén: 3150 Ft + ÁFA (4000 Ft)
helyszíni készpénzes fizetés esetén: 3937 Ft + ÁFA (5000 Ft)


 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...