Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Más energiarecept kell minden kórházra

A kórházak speciális energiafogyasztók, nagyjából minden intézményre külön energiareceptet kell írni az optimális energiagazdálkodás kialakításához.
Forrás: www.hvg.hu2012-07-06 09:10:00

Van kórház ahol a gőzkiváltás, máshol a trigeneráció vagy a gázmotorokból történő közvetlen villamos energia értékesítés hozza a legnagyobb költségcsökkenést, hiszen minden intézmény egyedi – vélik a Dalkia Energia Zrt. szakemberei.

Energiafelhasználásban a kórházak speciális fogyasztónak tekinthetők: folyamatosan üzemelnek és stabilan magas hőigénnyel bírnak, részint a kórtermek, részint a szolgáltatások (például mosoda, konyha, sterilizálók) okán. „Ez – akárcsak a három műszakban termelő vállalkozások esetében is látható – tökéletes alannyá teszi az intézményeket a gázmotoros megoldások telepítésére.” – mondja Fernezelyi Ferenc, a Dalkia Energia kereskedelmi igazgatója. A szakember ugyanakkor figyelmeztet: az épületek és energetikai rendszerek állapota, az egyes kórházak nyújtotta szolgáltatások fajtája és színvonala annyira eltérő, hogy ugyanaz a módszer és fejlesztés két intézmény esetében teljesen eltérő eredményeket hozhat.

A fosszilis üzemanyagot használó kapcsolt energiatermelők kivezetése a kötelező áramátvétel (KÁT) rendszeréből alapvetően alakította át az egészségügyi intézményeket kiszolgáló energiaszolgáltatók működési modelljét is. Amíg korábban hőenergiát a kórházaknak, a villamos energiát pedig az országos rendszer számára értékesítették a termelők, a megváltozott körülmények miatt új lehetőségeket kellett keresni. „Habár a KÁT-rendszerből történő kivezetéssel az egészségügyi rendszer is temetni látszott a kapcsolt termelést, egy jól méretezett gázmotor még mindig a legjobb megoldás az energiaköltségek csökkentésére. A kórházak állandó hőigénye és a villamosenergia-értékesítés újragondolása továbbra is költséghatékonnyá teszi a technológiát” – hangsúlyozza Fernezelyi Ferenc.

Az áram esetében az egyik legnagyobb költségtételt a rendszerhasználati díjak jelentik az intézményeknek. Ennek a mértéke a teljes áramdíj 30-40 százalékát is kiteheti – jelenleg a nagyfogyasztók esetében 10 forint körül mozog ennek a költsége kilowattóránként, míg az energia ára 20 forint körül mozog. Amennyiben viszont a kórház a kapun belül termelt áramot veszi meg, nem kell fizetnie a rendszerhasználati díjakat, ami jelentős költségcsökkentést eredményez.

„Természetesen nem biztos, hogy a gázmotorral termelt áram elég lesz a kórház igényeinek kielégítésére.

További információkat az alábbi oldalon olvashat: www.hvg.hu

 

Ezt a cikket olvasta már?

Új helyettes államtitkár a megújuló e...

A miniszterelnök a nemzeti fejlesztési miniszter javaslatára Pőcze Orsolyát nevezte ki a Nemzeti Fejl...