Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
A megújuló Iparművészeti Múzeumot a Vikár és Lukács tervezheti

Győztest hirdettek az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciós tervpályázatán.
Forrás: www.hvg.hu2012-08-13 09:42:00

A Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft. tervei alapján újulhat meg az Iparművészeti Múzeum (IMM) épülete, és készülhet el az intézmény bővítése; az IMM elképzelései szerint 2016-17-re elkészülő beruházás keretében új épületszárny is épül a Lechner-palotához.

Takács Imre főigazgató a pénteki eredményhirdetés előtt felidézte: mára sajnos veszélyes állapotba került a Lechner Ödön által tervezett szecessziós palota, ezért a kormány 2011 decemberében rekonstrukciós tervpályázat kiírásáról döntött.

A május 8-án közzétett felhívásra beérkezett pályaműveknek tartalmazniuk kellett az 1896-ban elkészült palota építészeti, műszaki és műemléki rekonstrukciós tervét, valamint a Hőgyes Endre utcai, máig megvalósulatlan épületszárny beépítési tervét. A pályázóknak javaslatot kellett továbbá tenniük a létrehozandó Magyar Design Múzeum elhelyezésére a komplexumon belül, valamint az épület környezettudatos, gazdaságos működtethetőségének biztosítására.

Jékely Zsombor főigazgató-helyettes, a bíráló bizottság szakmai titkára közölte: a július 16-i határidőig 35 pályamű érkezett be, formai okok miatt azonban zsűri három pályázat kizárásáról határozott.

Az 5 millió forinttal járó első díjat a Vikár és Lukács Építész Stúdió érdemelte ki, a 4 millió forintos második díjat a bírálók a Balázs Mihály Építész Műterme Kft.-nek ítélték, míg a harmadik helyen megosztva az Építész Stúdió Kft. és a Lévai Tamás/Tarka Kft. végzett; ők 2,5-2,5 millió forintot vehetnek át.

Megvételben részesültek továbbá egyenként bruttó 1 millió forint díjazással a CET Budapest Kft./Archigeo Bt., a Dobai Építésziroda Kft., a Mérték Építész Stúdió Kft., a Gettoplan Bt., az MNDP Építőművészeti Kft., valamint a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. által készített pályaművek.

Mint az MTI kérdésére Takács Imre elmondta, a kiviteli tervek elkészítésére 140 millió forintot fordíthatnak; az EU-s forrásokból tervezett beruházás becsült költsége 15 milliárd forint lesz.

További információkat a következő oldaslon olvashat: www.hvg.hu

 

Ezt a cikket olvasta már?

Elismerések a környezetvédelmi szemlé...

A 2010. évi Környezetvédelmi Világnap alkalmából került sor a környezetvédelem és vízügy területén kim...