Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
10 hasznos tipp: Mire figyeljünk, ha lakásra vadászunk?

Ha odafigyelünk a gyanús jelekre, megúszhatjuk egy rossz ingatlan megvásárlását vagy jelentős alkura kényszeríthetjük az eladót.
Forrás: www.info.szuperingatlan.hu2012-10-12 08:34:00

1. Rossz elrendezés


Vannak olyan elrendezési megoldások, amelyek elsőre nem is szembetűnők, ám beköltözés után néhány hónappal hihetetlenül zavaróak. Azt mindenki tudja, hogy miért nem szabad átjáróvá változtatni a szobákat, vagy mi a hátránya az amerikai konyhának, ám azt kevesen tudják, milyen rossz, ha a lakás központjában az étkező van. Ha innen nyílik minden szoba, akkor folyamatosan az ebédlőasztalt kell kerülgetni ahhoz, hogy bejussunk a szobákba. Szintén kedvezőtlen, ha bejárattal szemben rögtön lépcső van: amellett, hogy a fengshui sem szereti ezt a megoldást, meglehetően konfrontatív, kellemetlen hatást kell. Ugyanez igaz a hosszú sötét előszobára: fontos, hogy az ajtóból a lakás több része is látható legyen.

 

2. Más a látványterv, mint a valóság


A mostanság divatos komputeres látványtervek jellegzetessége, hogy az épületet mérnöki pontossággal ábrázolják, vagyis tényleg az épül meg, amit látunk a képen, ám a környezetet némiképp idealizáltan tüntetik fel. Gyakori, hogy a beépített környezetben megvalósuló ingatlant szomszéd házak nélkül, kék éggel ábrázolják, amitől az az érzésünk támadhat, hogy a természet közepén található az épület.
A csalódás elkerülése végett javasolt, hogy a szerződés megkötése előtt nézzünk körül az építkezés helyszínén. Ott világosan kiderül, hogyan állnak a szomszédos épületek, mire nyílik a kilátás. Ez a látogatás amúgy sem haszontalan, hiszen felmérhetjük, hol van a legközelebbi élelmiszerbolt, posta, óvoda, iskola, orvosi rendelő. Ezek jelenléte vagy hiánya gyakran fontosabb a döntésnél, mint maga a lakás kialakítása.

 

3. Zavaros tulajdoni lap


A tulajdoni lap tartogathat néhány meglepetést. Alapvetően hitelképtelenek leszünk ugyanis, ha az ingatlan osztatlan közös tulajdonú, ha más banknak van jelzálogjoga, ha a tulajdonos nem, vagy még mindig csak széljegyen szerepel. Bár mindenre van megoldás, a hitelintézetek csak jó ingatlanfedezetre adnak kölcsön. Egyébként akkor is látszik, ha rosszul választottunk, amikor a bank által kiküldött értékbecslő a vételárnál sokkal alacsonyabb hitelbiztosítéki értéket állapít meg.

 

4. Hol a referencia?


Ha újépítésű lakást vásárolunk, a legfontosabb, hogy az építtető és kivitelező megbízható, jó minőségű munkát végezzen. Erről egyetlen módon tudunk meggyőződni, ha szemrevételezzük a beruházó korábbi épületeit. Nyilvánvalóan referenciát kell látnunk ahhoz, hogy megítéljük, miként gondolkodik az építésről a cég, milyen anyagokat, megoldásokat használ, hogyan képzeli el a társasházi együttélést. A korábban épített ingatlanok megtekintésétől csak egyetlen esetben álljunk el: ha a beruházónak ez az első ingatlanja. Még ekkor sem árt megérdeklődni, mivel foglalkozott előtte. Ha nincs referencia, az gyanúra ad okot, mivel a cég valamiért fél megmutatni korább produktumait, nyilvánvalóan nem azért, mert határtalanul büszke rájuk.

 

5. Csorgó hó a tetőn


A tetőszigetelés alapvető hibáját téli időszakban lehet a legjobban megfigyelni. Azon tetőket szigetelték megfelelően, amelyeken a hó sokáig megmarad, nincsenek rajta folyások, nem bukkan elő néhány foltban az eredeti cserép vagy zsindely. Ahol a szarufák mentén nincsen hó, ott elmulasztották a megfelelő hőtartó réteget feltenni. Ez bizony alaposan megemeli a gázszámlán szereplő összeget, és igen rosszul hat a hőérzetünkre.
A talpunk alatt is lehet hiányos a szigetelés. Az EU előírásai szerint a padló hőmérséklete nem lehet 3 foknál alacsonyabb a szobai levegő hőmérsékleténél. Ha radiátoros fűtéssel túl hidegnek tűnik a padló, bontassuk fel.

 

6. Salétromfoltok


Igen csúf, amikor a házak lábazatán lepereg a vakolat, és kivirágzott sófoltok tűnnek fel. Ez a salétromosodás, amely több dolgot jelenthet. A leggyakoribb ok az alap szigetelésének hibája. Ezt orvosolni nem olcsó mulatság, még ha a technika fejlődése révén bontás vagy nagyobb kár nélkül is tudnak utólag lábazatot szigetelni az erre specializálódott cégek. Más oka is lehet ugyanennek a tünetnek: ha a fal valahol belülről vizesedik, például szivárog a vízcső vagy nincsen megfelelően megoldva a vízelvezetés. Utóbbi esetben a csapadék nem folyik el a háztól, hanem az alaphoz visszajut és ott károsítja a vakolatot. Ugyanez történik, ha a ház melletti járda vagy a terasz lejtése rossz, és az esővíz a fal irányába folyik.

 

7. Beázó pince jelei


Elsősorban a szagra kell felfigyelnünk, hiszen a „dohos" pince manapság is ugyanazt jelenti, mint száz évvel ezelőtt. Ha mindezekhez vízfoltok társulnak a falon, biztosak lehetünk benne, hogy beázik a pince vagy az alap. Lehet, hogy csak a mosógép csöve folyik túl, de lehet, hogy az ablakokon bejön a víz. A penészfoltok szintén árulkodóak, és itt is találkozhatunk salétromosodással.
Ezek a hibák sokmindenre utalhatnak. Lehet, hogy az ereszcsatornák nem vezetik el kellően a vizet a háztól, de az is lehet, hogy a telek szintezése hibás. Lehet, hogy csupán az automata öntözőt kell arrébb tenni. Viszont komoly, szinte javíthatatlan strukturális hiba lehet, ha például az egyik válaszfal a padlásszinttől a pincéig ér, és egyenesen levezeti a vizet.

 

8. Nem minden repedés jelent bajt


Sokan megrettennek, amikor a ház megtekintésekor repedéseket látnak a falakon vagy a mennyezeten. Pedig a repedés sokféle lehet, nem mindegyik típusa jelent komoly problémát. Kezdjük tehát azzal, amely jelentős gondra utal: ilyen a 45 fokos irányú, vastag repedés. Ez a dilatációs hézag strukturális hiányosságra utal, vagyis a ház süllyed vagy komoly baj van a tartószerkezettel. Annál kevésbé kell aggódni a vízszintes repedésekkel, ha például téglafal és gipszkarton mennyezet között húzódnak. A két típusú anyag találkozásakor gyakori, hogy elválnak egymástól. Ha beköltözünk, úgyis újrafestjük a lakást: ekkor egy glettelés előtt felragasztott háló összehúzza őket, és a glettelés eltünteti a repedést. Néhány éves házak esetén szintén normálisak a vékony, függőleges hajszálrepedések, amelyek az épület mozgásából adódnak.

 

9. Kell a hőszigetelés!


Ma már alapvető elvárás minden lakóházzal szemben, hogy megfelelő hőszigetelése legyen. Az energiaárak olyan szintre emelkedtek, hogy a megfelelő hőtartás hiánya havi tízezres különbséget is jelent az energiaszámlákban.
Az új ingatlanok vékonyabb téglafalait minden esetben hőszigetelő lapok borítják, és a vakolatrendszer is e szempontnak megfelelően épül fel. Figyeljünk arra, hogy ne 4-5 centiméteres, hanem legalább 8-10 centiméter vastagságú, lehetőleg lélegző anyagú lapokat használjon a kivitelező. Ha ennél vékonyabb a lap, akkor a keletkező nedvesség lefolyik a hőszigetelés és a fal között, aminek az eredménye jelentős penészesedés lesz. Ha pedig nem lélegzik a hőszigetelés, akkor a bent lakók dunsztolódnak a lakásban. A vastagabb téglafalak is igénylik a jó szigetelést, bár egyes szakértők szerint 38-40-es vastagságú Porotherm tégla elegendő lehet.

 

10. Üdülő vagy lakás?


Számos új lakókerti, lakóparki lakás, apartmanház épül üdülőövezeti besorolású területen. Példa rá a fővárosi Római part, vagy a Velencei-tó környéke. Ezek esetében jócskán a zsebbe kell majd nyúlni, hiszen ha az elkészült lakóparki lakást üdülőként jegyzik be, számos lakáshoz kapcsolódó állami kedvezménytől esik el a vevő, és még a „bentlakás" során is kell vállalnia bizonyos plusz terheket. Ez azt jelenti, hogy például sem a használt és új lakásoknál kérhető, vissza nem térítendő „félszocpolt" és „szocpolt", sem államilag támogatott lakáshitelt nem kaphat, de az illetékkedvezménnyel vagy az új lakás esetén 15 millió forintig járó illetékmentességgel sem élhet. Mindezen hátrányok mellett előny, hogy üdülőövezetben csak kisebb beépítés lehetséges, ezért szép nagy zöldterületen lakhatunk majd. Az, hogy lakóház vagy üdülő épül, kiderülhet az engedélyezési tervekből, ha pedig már állnak az épületek, akkor a tulajdoni lapról is.

 

 

 

Ezt a cikket olvasta már?

A helyes erkélybeépítés, avagy hogy e...

Az erkélybeépítés számos épületfizikai és épületgépészeti szempontot vet föl. Ha helytelenül végzi...