Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
A PayPal atyja úszó kolóniákat hozna létre

Peter Thiel, a PayPal megalapítója és a Facebook első befektetője mindig őrült ötletekkel áll elő, most éppen egy „törvényen kívüli” vízi államot álmodott nemzetközi vizekre, nem messze San Francisco partjaitól. A vízi államban nem lenne szociális rendszer és minimálbér sem, és egy-egy közösség 270 fős lenne.
Forrás: http://vizpartifejlesztesek.blog.hu2012-10-12 09:38:00

A milliárdos különc 1,25 millió dollárt pumpált a Seasteading Institute nevű szervezetbe, támogatva egy új, vízi életforma létrehozását. Ennek lényege, hogy a libertarianizmus elvei szerint (olyan politikai ideológia, mely a liberalizmusból és individualista anarchizmusból gyökerezik) az egyén az állam felett áll, az államnak semmilyen vagy éppen csak látszólagos szerepe van.

Thiel szerint akár jövőre elkezdhetnék az építkezéseket, és az egyes úszó miniállamok (több tucat vagy akár több száz) össze is kapcsolódhatnának egymással. Minden szigeten, melynek alapja leginkább az olajfúrótornyokéhoz hasonlít, lenne egy magas helikopter-leszálló is. 2050-re több tízmillió „vízre-települőt” szeretnének.

Érdemes vetni egy pillantást az alapelvekre is. Az úszó állam kikerüli a nemzetközi szerződéseket, nincsenek bevett törvények vagy jóléti intézmények, építkezési szabályok, nincs minimálbér, minimálisan korlátoznák a fegyverviselést, összességében az itt lakók maguk határozhatnák meg, milyen rendszerben akarnak élni (kormányzás, ipar, társadalom).

Míg sokan eszméletlen jó ötletnek tartják, megannyi kritikus hangot is lehet hallani a projekttel kapcsolatban (nem is értjük, miért). Egyesek az urbanisztikai és építészeti hátteret hiányolják, hogyan áll ellen a természet erejének, mennyire lesz képes önellátó-és önfenntartó lenni, sokan pedig az emberi és társadalmi oldalát kritizálják, és kételkednek a kolóniák önszerveződési képességében.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...