Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Az építési ágazat súlyponti problémái, javaslatok ezek megoldásához

ÉVOSZ-javaslat
Forrás: ÉVOSZ2013-01-08 13:11:00
Általános helyzetértékelés

Az építőipar jelentős szerepet tölt be a nemzetgazdaságokban és az európai gazdaságban. Az Unió GDP csaknem 10%-át állítja elő, és 20 millió munkahelyet biztosít, melyek túlnyomó része mikro- és kisvállalkozásokban található. Az építőipar emellett köztes termékek és az ezzel kapcsolatos szolgáltatások fontos fogyasztója is. Gazdasági jelentősége miatt az építőipar teljesítménye nagymértékben befolyásolhatja a teljes gazdaság alakulását.

Az építőipari munka minősége emellett közvetlen hatást gyakorol az európai polgárok életminőségére is. Nem utolsósorban pedig az épületek energiahatékonysága és a gyártás, szállítás, valamint az épületek és infrastruktúrák építéséhez felhasznált termékek esetében megvalósuló forráshatékonyság jelentős hatást gyakorol az energiára, az éghajlatváltozásra és a környezetre.

Az ágazat jelentős mértékben hozzájárulhat a munkahelyteremtéshez azáltal, hogy egyes igen ígéretes területeken – például épületek felújítása, infrastruktúra – fokozza aktivitását. Mindehhez, megfelelő szakpolitikai intézkedések társulhatnak, melyek hozzájárulnak a kereslet élénkítéséhez és a befektetés ösztönzéséhez. Az építőipari ágazat fontos szerepet tölt be az Európa 2020. stratégiának az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedésre irányuló célkitűzései megvalósításában.

Az építőipar azon ágazatok közé tartozik, amelyeket a legsúlyosabban érintett a pénzügyi és gazdasági válság. Az Európai Unió tagállamaiban 2008. januárja és 2011. novembere között az építkezések és az infrastrukturális beruházások 16%-kal estek vissza.

A magyar építési piacon a recesszió a globális gazdasági válságot megelőzően 2007. év elejétől tapasztalható, a gazdasági válság azt felerősítette. 2006. évhez viszonyítva, az akkori 2.260 milliárd Ft értékű országos építés-szerelési tevékenység 2011. évre 1687 milliárd Ft-ra esett vissza folyó áron. Az elmúlt öt év inflációs folyamatait is figyelve mintegy 42%-os a csökkenés. A magánbefektetés ettől jóval nagyobb mértékben tűnt el a hazai piacról.

 

Tartalomjegyzék

 1. Általános helyzetértékelés
 2. A befektetési, beruházási piac élénkítése
 3. Az építési vállalkozások tevékenységeinek finanszírozása
 4. Közbeszerzés az építési-beruházások területén
 5. Lakásépítés
 6. Építőipari szakképzés, továbbképzés
 7. Foglalkoztatás és munkaügy az építőiparban
 8. Az építési hatósági eljárások egyszerűsítése
 9. Az építési vállalkozások regisztrációja
 10. Szabványosítás
 11. Melléklet: Az építőipar számokban

 

Olvassa el a teljes javaslatot: ÉVOSZ-javaslat letöltése (.pdf)

 


 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...