Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Itt a megoldás a nemfizetésre! Kikapcsolják a tartozási láncot

Az építőiparban is kötelezővé válna a 30 napos fizetési határidő és kivételes esetekben sem haladhatja meg a fizetés a 60 napot. A nemzetgazdasági tárca beterjesztette a lánctartozások visszaszorítását célzó törvényjavaslatot.
Forrás: http://www.napi.hu2013-02-06 13:30:00

Az Építőipari Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) összes javaslatát tartalmazza az építőipari lánctartozás növekedésének megfékezését célzó, a nemzetgazdasági tárca által a parlament elé beterjesztett törvényjavaslat − mondta a Napi Gazdaságnak Koji László alelnök. Az alvállalkozók kifizetése alól a megbízók leggyakrabban a teljesítés kifogásolásával bújnak ki, ezt hivatott orvosolni a július elsejéig létrejövő, az MKIK-hoz rendelt Teljesítésigazoló Szakértői Szerv (TSZSZ) szakvéleménye. A TSZSZ döntését el nem fogadó fél bírósághoz fordulhat jogorvoslatért, az eljárásnál a bíróság január 1-jétől a kiemelt ügyek végrehajtási rendjét követi. Ezzel, valamint az elektronikus ügyintézés kötelezővé tételével megszűnik az eddigi végtelenített, évekig elhúzódó jogi procedúra, amelynek a végén a károsult rendszerint már nem tudta érvényesíteni a kárigényét, a céget ugyanis addigra kiürítették vagy felszámolták − hangsúlyozta Koji.

Kiemelte, az új szabályozás elfogadásával a bíróság még az eljárás megkezdése előtt, a TSZSZ szakvéleményéből kiindulva, előzetesen is kezdeményezheti az alvállalkozó kifizetését, amennyiben az garantálja a visszafizetést.

A jogszabály és a lánctartozás visszaszorításának további fontos eleme a 30 napos fizetési határidőről szóló EU-s gyakorlat magyarországi átültetése, amely 2013. március 15-től kötelezővé teszi a 30 napos fizetési határidő betartását. Az ennél hosszabb időszakról szóló szerződéses passzus egy-két kivételtől eltekintve semmis, a fizetés csúszását pedig a jogszabály a jegybanki alapkamatnak megfelelő plusz 8 százalékos bírsággal szankcionálja. A fizetési határidő a kivételes esetekben sem haladhatja meg a 60 napot.

A határidőre nem fizető cégeket ezentúl a jóhiszeműség és a tisztesség megsértése miatt is perelheti a ki nem fizetett alvállalkozó. A szövetség mindazonáltal továbbra is szorgalmazza a lánctartozásban jelentős szerepet játszó, az irreális árak kiszűrését célzó minimális rezsióradíj alkalmazásának jogszabályba foglalását − tette hozzá Koji László.

További információkat olvashat: >>ITT

 

Ezt a cikket olvasta már?

Business Superbrands díjat kapott a B...

A tavaly év végétől érkező pozitív piaci hírek után a vállalkozások szerint is fellendülőben az építői...