Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Építészeti klímavédelem

Klímavédelem szempontjából kulcsfontosságú szerepet tölt be az épületállomány, mivel az összes felhasznált energia több mint egyharmadát az épületekben fogyasztjuk el.
AustrothermForrás: Austrotherm2014-09-05 10:48:14

Klímavédelem szempontjából kulcsfontosságú szerepet tölt be az épületállomány, mivel  az összes felhasznált energia több mint egyharmadát az épületekben fogyasztjuk el.

A 2014. április 25-26. között megrendezett 18. Nemzetközi Passzívház Konferencián a világ minden tájáról összesereglett szakemberek azt mutatták be, hogyan lehet költséghatékony módon, már akár 90%-kal is csökkenteni az épületek energiaigényét. A tanulságos, bemutatott példák a legfrissebb projektek elemzésein keresztül azt igazolták, hogy szinte bármilyen funkciójú épülettel, új építéssel és felújítással is el lehet érni ezt a kiváló eredményt.

Johannes Remmel Észak-Rajna-Vesztfália környezetvédelmi minisztere megnyitó beszédében kifejtette, hogy a passzívház építési rendszer élen jár a klímavédelemben. „Ez a szabvány már most is teljesíti az EU jövőbeni építési direktívájában foglaltakat. Az ilyen épületekben lakókat szinte nem érintik az energia árváltozások.” Lothar Schneider, az Észak-Rajna-Vesztfália Energiaügynökség igazgatója kiemelte a régió modellértékű fejlesztéseit. Az utolsó húsz évben számos példaértékű passzívházat építettek, különösen Aachen környékén. A lakó-, és kereskedelmi épületek mellett több passzívház rendszerű iskola, templom és rekonstrukció is megvalósult. A közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentés kitér az épületállomány energiahatékonyságának kérdéskörére, megfogalmazva a világméretű kihívásnak megfelelő építési és felújítási követelményeket, melyeket a passzívház szabvány a gyakorlatban teljesít.„Az energiaforradalom nem csak a megújuló energiaforrásokat jelenti.” – hangsúlyozta Dr. Heinrich Bottermann, a Német Környezetvédelmi Alapítvány főtitkára, kulcsfontosságú az energiahatékonyság is.„A passzívház szabvány egy ezerszámra bizonyított megoldás, mellyel minden épület-tulajdonos hozzájárulhat a klímavédelemhez” – fejtette ki Wolfgang Feist professzor, a német Passzívház Intézet igazgatója. A passzívház több mint egy nagyon alacsony energiafelhasználású épület. A szabvány kitűnő komfortot, minőségi építkezést, és mindenekfelett költséghatékonyságot jelent. „A kezdeti többletköltségeket az üzemelés során elért megtakarítások hamar kiegyenlítik, az épületek energia-hatékonnyá tétele ezért egy vonzó befektetés” – mondta Dr. Feist.

A Nemzetközi Passzívház Konferenciát 1997 óta rendezik meg különböző helyszíneken. Idén 45 országból több, mint ezer regisztrált résztvevője volt a konferenciának, melyet a PHI Aachen városával és az Észak-Rajna-Vesztfália Energiaügynökséggel együtt szervezett.

Az első passzívházat több mint húsz évvel ezelőtt építették Darmstadtban, ma már egy nemzetközivé vált szabványról beszélhetünk. Az európai „közel nulla energiaigényű” épületdirektíva, mely 2021-től lép életbe, könnyen teljesíthető a passzívház követelményrendszerrel és megújuló energiaforrásokkal. A fenntartható építés nem csak költséghatékony, de kiváló építészetet is jelenthet – ezt igazolták a „Passive House Award”-ra beérkezett pályaművek is. A több mint száz beérkezett pályaműből nemzetközi zsűri választotta ki a legjobbnak ítélt projekteket, összesen hat kategóriában. Világszerte keresik az építészek a passzívházakhoz illő adekvát építészeti megoldásokat. A 2014-es Passzívház Díjat (Passive House Award) hat épület és egy régió kapta meg: egy lakótömb Berlinben (Németország), egy New York-i épület-felújítás (USA), egy oktatási épület Goesan-ban (Dél-Korea), egy művészeti múzeum Ravensburg-ban (Németország), egy lakóépület Espoo-ban (Finnország), egy sorház Philadelphia-ban (USA), és egy teljes passzívház negyed Heidelberg-ben (Németország). A díjat az EU által finanszírozott PassREg (Passive House Regions with Renewable Energies) projekt támogatta, további támogató volt a Német Szövetségi Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium. Passzívház kereskedelmi létesítmények, uszodák, műemlék épületek felújítása (EnerPHit), nagyléptékű projektek egyaránt fellelhetők a példaértékű épületek között. Különös figyelmet szenteltek az építési szabályozási kérdéseknek, így például a 2021-től általánosan bevezetésre kerülő „Közel Nulla Energiájú Épületek” (Nearly Zero Energy Buildings) EU direktívának. A követelmény a passzívházzal és a megújuló energiaforrásokkal már ma is teljesíthető.

Új tervezési eszközök a passzívház kategóriában

A Passzívház Intézet (PHI) felkészülve az új fejleményekre új minősítési kategóriákat léptet életbe a közeljövőben, melyek nem csak az energiafogyasztást, hanem a megújuló forrásokból nyert energiatermelést is figyelembe veszik majd (például a fotovoltaikus energiatermelést). Bemutatkozott nagy sikerrel a designPH, az új 3D tervezési eszköz, mely elsősorban a tervezőknek, építészeknek jelent hatékony segítséget a jövőben. A SketchUp-on alapuló szoftver lehetőséget biztosít az adatok 3D bevitelére – az épületburok paraméterei, a benapozási és árnyékolási adatok automatikusan generálhatók és optimalizálhatók. Az adatok könnyen exportálhatóak az új verziójú PHPP-be, a passzívházak méretező és ellenőrző tervezési programjába.

Az epitinfo.hu cikke nyomán

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...