Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Magastető hőszigetelése költségoptimalizált követelményszinttel

„NÁLAM ÍGY SZIGETELNEK”
Knauf InsulationForrás: Knauf Insulation2014-09-24 11:23:53

Tisztelt Kollégák!

Az energetikai szigorítás lépcsőzetes bevezetése miatt

  • 2018. január 1-ig a tisztán önerős építkezés esetében még alkalmazható a jelenleg hatályos (vagy a 2006-os) szabály, hiszen csak
  • 2018. január 1-től kezdődően lesz kötelező minden építési beruházásra ennek a „költségoptimalizált” követelményszintnek a betartása,

amely a határoló szerkezetek esetén az alábbiak szerint változik.

A rezsicsökkentés biztos és hosszú távon működő módja, ha már ma is ezen követelményeket tekintjük minimum értékeknek az új épületek szigetelésénél, ill. a régi épületek szigetelésének felújításánál. Erre szép példa egy nagykanizsai új családi ház, ahol a tervező és építtető közös igénye volt az épület magas szintű kivitelezése mellett a költségoptimalizált, fokozott mértékű hőszigetelés is. A tetőtér beépítés szigetelési munkái előtt keresett meg bennünket a tervező, hogy mit ajánlanánk szigetelésként. Több alternatíva mellett, végül javaslatunkra a Classic 035-ös szigetelés mellett döntött közösen a tervező és az építtető.

A Classic 035 magas tetőknél, tetőtér beépítéseknél az alábbiak miatt a legjobb választás:

  • jó hőszigetelés (hővezetési tényező: lambda = 0,035 W/m.K),
  • jó hangszigetelő képesség,
  • jó hangszigetelő képesség,
  • kiváló súrlódási illeszkedés,
  • kiváló öntartás, roskadás mentesség,
  • nagymértékű rugalmasság,
  • Az ECOSE gyártási technológiának köszönhetően: bio-alapú kötőanyag (nem tartalmaz formaldehidet), nincs irritatív hatása az emberi szervezetre, puhább tapintás, könnyű vághatóság, kisebb porképződés (mindössze 10%-a a hagyományosnak).

A tetőtéri födémek rétegrendje így az alábbi lett:

3-3. Emeleti zárófödém Kiszellőztetett padlástér / 15 cm Classic 035 (főtartók között) / 8  cm Classic 035 (főtartók alatt) / Párazáró fólia (Pl. DELTA-REFLEX) / Gipszkarton rendszerburkolat, festve, tűzgátló lapokból.

4-4. Beépített ferde tető: Cserépfedés / Min. 5 cm kiszellőztetett légréteg / Légáteresztő vízzáró alátét fólia (min. 110 g/m2, pl. Delta-Fox) / 15 cm Classic 035 (főtartók között) / 8  cm Classic 035 (főtartók alatt) / Párazáró fólia (pl. DELTA-REFLEX) / Gipszkarton rendszerburkolat, festve, tűzgátló lapokból.

A magastető hőszigetelés kivitelezésére leggyakoribb megoldás a szarufák (teherhordó szerkezet) között elhelyezett ásványgyapot szigetelés. A táblák szélességét 2-3 cm-rel nagyobbra kell vágni a szarufaköznél, hogy jól befeszüljenek, ezzel megtartsák magukat, egyben megakadályozzák a hőhidak kialakulásához vezető hézagok keletkezését. Az igénytől és helytől függően tekercses vagy táblás kivitelű anyag is választható. Mivel a szarufák hővezetési tényezője lényegesen nagyobb, mint a hőszigetelő anyagoké, ezért célszerű a belső síkjuk alatt, irányukra merőleges vázszerkezetet rögzíteni, amelyben újabb szigetelőréteg helyezhető el. Ezzel a megoldással a szarufák által okozott hőhidak hatása is jelentősen csökken. Az így kapott U = 0,149 W/m2K érték mellett bizonyára minden igényt kielégítő, komfortos tetőtéri lakóterület alakul ki. (Az építtető természetesen regisztrál a Knauf Insulation Kft. által kiírt: „Keressük a hónap hőszigetelési megoldását” pályázatára, a magas tető hőszigetelés kategóriában.)

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...