Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Úsztatott padló akusztikai szigetelése

A nyugalom alapfeltétele a CSEND!
Knauf InsulationForrás: Knauf Insulation2015-02-25 14:27:47

Tisztelt Kollégák!

Mindennapjainkban a pihenéshez ugyanúgy, mint a jó munkavégzéshez szükség van a csendre. A járkálásból, vagy pl. takarításból adódó zajkeltést azonban nem tudjuk elkerülni. Többszintes épületekben, a közbenső födémek megfelelő hangszigetelésével, a gyakorlatban elsősorban úsztatott padlók kialakításával azonban sokat tehetünk a zajok okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Úsztatott padlók alkalmazása esetén főként a lépéshangszigetelés előírásainak betartása a feladat, a léghangszigetelés javítása csak kiegészítő tulajdonsága az ilyen szerkezetnek.

A Knauf Insulation a padlószigetelésekhez 4 különböző terméket gyárt. Mi a megfelelő választás?

A kérdésre alapelvekkel tudunk válaszolni, mert az MSZ 15601-1:2007 szabvány természetesen követelmény ír elő lakóépület esetén, mint iroda, vagy középület esetén, sőt helyiségenként is megkülönbözteti a szükséges lépéshangszigetelés mértékét. (L’nw – lépéshangnyomásszint, decibel)

Az úsztatóréteg kiválasztásának alapvető szempontjai: A lépéshang elleni szigetelés javítása:

Ezt a célt az úsztatott aljzat fajlagos dinamikai merevségének csökkentésével, azaz lágyabb rugó alkalmazásával illetve az úsztatott aljzat tömegének növelésével, azaz nehezebb anyag vagy nagyobb rétegvastagság alkalmazásával érhetjük el.

A lépéshangszigetelés annál jobb, minél rugalmasabb a hangszigetelő anyag, hiszen így tudja legjobban felvenni a rezgéseket.

Vagyis a hangszigetelésre jellemző mérőszám, a - DINAMIKAI MEREVSÉG - minél kisebb értéket mutat, annál jobb a lépéshangszigetelésünk.

A dinamikai merevség jele: SD - mértékegysége: MN/m3

 

Másik szempont a szigetelés terhelhetősége:

Ezt a szigetelőanyag összenyomhatóságára jellemző érték mutatja, amelyet CP-vel jelölünk.

E tekintetben arra kell törekednünk, hogy minél kevésbé legyen összenyomható a szigetelés, amit azzal érünk el, hogy minél vékonyabb lemezt választunk, ez esetben viszont nő a dinamikai merevség, ami rosszabb hanggátlást eredményez. Egy szigetelőlemez akkor építhető be úsztatott padozatba, ha a rövid idejű terhelés alatti összenyomódása ≤5 mm.

Rövid kivitelezési útmutató:

  • Gyakori hiba hogy az úsztatórétegben (a szigetelésben) vezetik a gépészetet, ami hanghidak kialakulásához vezet!
  • Olyan rétegrendet javasolunk, ahol a csővezetékek felső síkjáig száraz kitöltés, kitöltő esztrich stb. készül. Az így létrejött egyenletes, sík felületre kerülhet rá a lépéshangszigetelő réteg, majd erre az esztrich réteg és a burkolat.
  • Az úsztatóréteg kialakítását a perem-szigeteléssel kezdjük, amelynek magassága nyúljon a kész esztrich szintje fölé. Ezt követően rakjuk le a vízszintes födémre a táblákat, amelyek így megtartják a peremszigetelő sávot. Az esztrich megszilárdulás és kiegyenlítése beton után a kilógó peremszigetelés levágható.
  • Sose felejtsünk el technológiai elválasztó rétegként fóliát teríteni a szálas szigetelésre! Ha befolyik a cementlé a szálak közé, nagymértékben rontja szigetelőanyagunk szigetelési képességét.

 

 

 

 

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...