Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Vakolható homlokzati kőzetgyapotok jobb Lambda értékekkel

Az energetikai követelmények szigorodása minden országra jellemző, általános jelenség amelynek következménye az épületekben alkalmazott szigetelések vastagságainak jelentős növekedése.
Knauf InsulationForrás: Knauf Insulation2015-06-26 13:46:13

Az energetikai követelmények szigorodása minden országra jellemző, általános jelenség amelynek következménye az épületekben alkalmazott szigetelések vastagságainak jelentős növekedése. Ez például a homlokzati hőszigetelő rendszerek kivitelezése során számos, korábban nem tapasztalt nehézséget okozhat – az ablakkávákhoz beforduló szigetelés korlátozott vastagsága, vagy akár a hosszabb, drágább, hőhídmentes dübelek használata stb. miatt.

A kivitelezőket a Knauf Insulation gyártástechnológiai fejlesztésekkel igyekszik segíteni, amelyeknek köszönhetően sikerült csökkenteni a a külső falak hőszigetelésére szolgáló kőzetgyapot anyagaink hővezetési tényezőit, így a beépítendő vastagságokat is.

Elkezdődött Thermal nevű illetve ezek bevonatos változatai, a SMARTwall új anyagaink gyártása is, amelyek növelik a választékot, és tovább javítják a hőszigetelő tulajdonságokat.

Az alábbi táblázatban áttekinthető jelenlegi termékválasztékunk és az aktuális hővezetési tényezők:

Termék                                               Aktuális hővezetési tényező

                                                                       W/m*K

FKD                                                                   0,038

FKL (lamell)                                                        0,040

FKD S                                                                0,036

FKD N                                                                0,035

FKD S Thermal                                                   0,035

FKD N Thermal                                                   0,034

SMARTwall S C1/C2                                            0,035

SMARTwall N C1/C2                                            0,034

Az adott munkákra szánt anyagok kiválasztásában a hővezetési tényezők mechanikai tulajdonságok és egyéb szempontok is szerepet játszanak.

Ha a termék valamelyik ragasztó- vagy vakolatgyártó homlokzati hőszigetelő rendszerének része, akkor az úgynevezett bevonatréteggel ellátott, többrétegű homlokzati hőszigetelő rendszerek irányelve, az ETAG 004 alapján készült minősítésben (ETA) megadott paramétereknek kell megfelelnie.

Itt tűzvédelmi, vagy mechanikai jellemzők (nyomószilárdság,felületre merőleges irányú húzószilárdság stb.) szerepelhetnek.

A dübelek kiválasztása többnyire elhanyagolt szempont a tervezési folyamatban, pedig az olcsóbb, hőhidas típusok nagy szélszívásnak kitett vagy magas épületeken nagy számuk (több mint 10 db/m2) akár 25-30%-kal is ronthatják a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét.

A felület foltosodása megelőzhető a homogén szigetelőanyagok-ban alkalmazható, úgynevezett süllyesztett dübelek használatával.

Emiatt ügyelni kell a jobb minőségű, hőhídmentes dübelek betervezésére és beépítésére. A kivitelezést jelentősen gyorsítják, és a homlokzati rendszer költségeit nagyban csökkentik az úgynevezett bevonatos táblák, amelyek között már a fenti két, kiemelkedő hőszigetelő képességű termékcsaládot találjuk.

Ezek a bevonatoknak köszönhetően a kivitelezők számára nyújtanak további előnyöket.

Előállításukhoz a jól ismert FKD S, FKD, FKN táblák szolgálnak, amelyek egyik vagy mindkét oldalára a gyártás során speciális, szilikát alapú filmréteget hordanak fel.

A bevonatos táblák CE jelölési kódja és tűzvédelmi osztálya az alaptermékével azonos marad, a bevonatnak köszönhetően vi-szont jelentősen gyorsabban, kb. 25%-kal rövidebb időtartam alatt, és akár 35%-kal kevesebb ragasztó- és vakolóanyag fel-használásával – így kisebb költséggel – végezhető a kivitelezés. Ez annak köszönhető, hogy a táblák beépítését rögtön a ragasz-tással lehet kezdeni, nincs szükség a felület alapozására (kérge-sítésére). Egyoldali bevonattal ellátott terméket célszerű a bevo-natos oldalával kifelé elhelyezni, mert így a teljes vakolt felületen több bevonat (vakolat) takarítható meg, mint a pontszerűen vég-zett ragasztás során.

A bevonat további előnyei:

  • könnyebb kezelhetőség
  • a zárt felületnek köszönhetően kisebb a kiporzás
  • könnyebb az anyagmozgatás
  • könnyebb a táblák vágása
  • kompakt felület – biztosabb, jobb fogás

Az elkészült mintafelületeken végzett mérések eredményei iga-zolták az előzetes várakozásokat.

Bevonatos termékek alkalmazásával pl. 100 m2-es felületen akár 200-400 kg ragasztóval kevesebb szállítására, bekeverésére, áll-ványra juttatására és bedolgozására van szükség.

Avizsgálatok során tehát bebizonyosodott, hogy a bevonatos ter-mékek megőrzik a kőzetgyapot termékek összes előnyét, emel-lett sokkal egyszerűbb, gyorsabb és megbízhatóbb, egyenletes minőségű kivitelezést garantálnak.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...