Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Tudja mit jelent a szendvicspanel tűzállósági határértéke?

A szendvicspanelek összehasonlításában fontos, hogy ne csak az árakat hasonlítsuk össze, hanem a teljesítményeket is.
Metal Sheet Kft.2015-07-17 08:48:25

Az új OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) fogalomtárában megtalálható egy rövid definíció:

„Tűzállósági határérték: a vonatkozó műszaki követelménynek megfelelő tűzállósági vizsgálat kezdésétől számított, a vizsgált építményszerkezet valamely tűzállósági határállapotba kerülésének eléréséig eltelt idő órában vagy percben.”

Egy laikus számára ez igen nehezen értelmezhető definíció, márpedig a szendvicspanelek összehasonlításában fontos, hogy ne csak az árakat hasonlítsuk össze, hanem a teljesítményeket is.
Márpedig a szendvicspanelnek három fontos teljesítménye van:
1. hőszigetelési érték (U érték)
2. tűzvédelmi osztály
3. tűzállósági határérték.

A hőszigetelő érték és a tűzvédelmi osztály többé kevésbé könnyen értelmezhető tulajdonság.
Az U érték minél alacsonyabb annál jobban szigetel a szendvicspanel.
A tűzvédelmi osztály esetében az A1 nem éghető és az F gyúlékony terméket jelent. Ezek a kategóriák között, minél közelebb van a szendvicspanel osztálya az A1 kategóriához annál több épület típushoz használható.

Tűzállósági határérték: Az a percben kifejezett időtartam, ami a tűz keletkezésétől számítva eltelik minimum, hogy valamilyen esemény a szendvicspanelen bekövetkezzen.

R – teherhordó képesség: A tűz keletkezésétől számítva hány percig tartják meg a teherhordó képességüket. Ez az érték a tetőpaneloknál fontos.

E – integritás: A szendvicspanelek egymásba toldva a tűz keletkezésétől számítva hány percig képesek ellenállni a tűznek anélkül, hogy a csatlakozásnál a tűz, vagy a forró gázok átjussanak a tűzzel nem terhelt oldalra.

I – szigetelés: A tűz keletkezésétől számítva hány percig nem melegszenek át annyira, hogy a hőhatás miatt továbbterjedne a tűz a szendvicspanellel elválasztott térbe.

Tehát egy szendvicspanel annál biztonságosabb egy tűz esetén, minél tovább áll ellen a tűzhatásnak, azaz, minél nagyobb a REI szám (illetve EI szám oldalpanelek esetén).

Ennek tudatában már egyértelmű, hogy nem mindegy milyen szendvicspanelt választ a tetőre vagy oldalfalnak.

A Metál-Sheet Kft. gyártja a tűzállóság szempontból biztonságosabb PIR habos és ásványgyapotos szendvicspaneleket is. Kérje az értékesítő munkatársaink segítségét, akik mérnöki tudásukkal hasznos tanácsokat adnak, hogy a megfelelő szendvicspanelt válasszák terveik megvalósításához.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...