Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Tiszta levegő – kőzetgyapot szigeteléssel

Egy speciálisan tüdőgondozással foglalkozó intézmény esetében a szobák (és a környezet) tiszta levegője elengedhetetlen fontosságú!
Knauf InsulationForrás: knaufinsulation.hu2016-01-26 10:33:02

A Budakeszi határában található tüdő gondozásra szakosodott  Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet „A” épülete 1901 óta fogadja rendületlenül betegeit. A sok szolgálatért cserébe, a felújításra szorult épület 2015 karácsonyára megkapta kiérdemelt új külsőjét, amely nem csak esztétikájában, hanem műszaki paramétereiben is megfelel a mai kor elvárásainak.

Az épület pincefödéme, homlokzata és tetőszerkezete kapott teljes hőszigetelést, emellett a régi nyílászárókat újakra cserélték. Ennek eredményeképpen éves szinten 112 tonna CO2  kibocsátás csökkenést és közel 6,5 millió forint költségcsökkentést várnak az épület beruházói. A 100%-ban pályázati összegből megvalósult, 150 millió forint értékű invesztícióval várhatóan kb. 53% energia-megtakarítás érhető el.

Egy speciálisan tüdőgondozással foglalkozó intézmény esetében a szobák (és a környezet) tiszta levegője elengedhetetlen fontosságú! A Knauf Insulation kőzetgyapot termékei az egészségvédelmi, páraáteresztési és tűzvédelmi elvárásokra tekintettel kaptak lehetőséget a bizonyításra. Ennek eredményeként esett a választás a Knauf Insulation Nobasil FKD-N Thermal hőszigetelő táblára.
A Korányi Intézet homlokzatának szigeteléséhez 3400 m2  felületen, 14 cm vastagságban építették be λD = 0,034 W/mK hővezetési tényezőjű anyagunkat.

Tájékoztatásul a homlokzati falak és egyéb épülethatároló elemek elvárt hőátbocsátási tényezője közintézmények esetén: ez 2018-tól minden épületre kötelező érvényű lesz!

Épülethatároló szerkezetek Um (W/m2
K)
1. Homlokzati fal 0,24
2. Lapostető 0,17
3. Fűtött tetőteret határoló szerkezetek 0,17
4. Padlás és búvótér alatti födém 0,17
5. Árkád és áthajtó feletti födém 0,17
6. Alsó zárófödém fűtetlen terek felett 0,26

Érdemes pár szóban beszélnünk  a dűbelezés ről is, mivel nem megfelelő választás esetén komoly pénzeket dobunk ki, még ha kiváló szigetelést választottunk is. A nem megfelelő alapanyagokból készülő, hőhídhatás-csökkentő megoldás nélküli termékek jelentős mértékben rontják a rendszerek hatékonyságát. Az általánosan elfogadott, négyzetméterenkénti 6 db dübel használata esetén akár 20%-os hatásfokcsökkenéssel is számolni lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy 100 mm vastagságú rendszerből – a hőhidakat képező dübelek miatt – 20 mm-t elveszítünk. Egy szélszívásnak kitett, magasépület esetén a nagyszámú (több mint 10 db/m2) dübel akár 25-
30%-kal is ronthatja a falszerkezet hőátbocsátási tényezőjét!

Az európai szabványok a dübelek pontszerű hőveszteségi tényezőjét egy úgynevezett Χ (khí)-értékkel jellemzik, amelynek mértékegysé-
ge W/K. A vonatkozó európai irányelv, az ETAG 004 szerint ez az érték a lehető legalacsonyabb legyen. Ezzel elérhető az a cél, hogy a dübelek nem rontják a hőszigetelés hatékonyságát (csak akkor kell a számolni a hatásukkal, ha az egy négyzetméteren alkalmazott dübelek által okozott hőveszteség, a ΔΧ > 0,04 W/m2.K) Az ilyen követelménynek megfelelő dübelek használata esetén tehát biztosak lehetünk, hogy jól választottunk.

Az Intézet homlokzatán kívül a tetőn eltávozó 35% hőveszteség is elegendő indoknak bizonyult, hogy az 1000 m2 felületű lapostetőhöz további két új termékünket válasszák. A felső réteghez 60 mm SmartRoof Top 70 kPa λD = 0,038 [W/mK], alsó réteg esetében 100 mm
SmartRoof Thermal 50 kPa λD = 0,036 [W/mK] lépésálló  kőzetgyapot szigetelőanyagok kerültek beépítésre. A tetőszigetelések esetén a két réteg biztosítja a szerkezet hőhíd mentességét.

Az új név új termékeket is jelent, hiszen a fejlesztésekből adó dó gyártástechnológiának köszönhetően lapostetős terméke
ink esetében is jobb lett a hőszigetelési képesség. A kiseb hővezetési tényező pedig kisebb vastagságokat és ebbadódóan kisebb súlyt eredményez a felhasználóinak. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy ilyen speciális és fontoépület esetében részt vehettünk az állagmegóvás és a gazdaságossági mutatók javításában!


További jó szigetelést kívánunk!
Knauf Insulation Kft.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...