Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Utcai zajok kizárása Heraklith lapokkal nagy forgalmú út melletti családi házban

Knauf InsulationForrás: knaufinsulation.hu2016-03-10 12:31:55

Rohanó világunk káros mellékterméke az egyre fokozódó zajterhelés. A zajok egy szint felett vagy bizonyos ismétlődés után nehezítik a munkavégzést, a koncentrálást, akadályozzák feladataink elvégzését, végeredményben zavarják az idegrendszer működését. Az ismétlődő zajok sajátossága, hogy egy idő után „az ember füle rááll”, velük szemben az ingerküszöb alacsonyabb lesz.


Különösen káros a jelenség, amikor az az otthonunkat terheli és akadályozza az esti, éjszakai, hétvégi pihenést, regenerálódást. A ház, ahol a bentlakók a fenti jelenségtől szenvedtek egy nagy forgalmú út mellett épült. Az épület mellett rendszeresen gépjárművek haladtak el. A könnyű, glettelt falazóelemek ezeket a forgalomból eredő zajokat nem bírták kizárni az épületből.


Az akusztikai feladat megoldására a tulajdonos az Arató Akusztikai Kft-t kérte fel. A cég szakemberei a helyszínbejárás során akusztikai
méréseket végeztek, amely során meghatározhatóvá vált a probléma forrása. A könnyű, glettelt falszerkezet különösen a mély frekvenciatartományban nem működött hatékonyan. A dübörgő, mély hangok bejutása az épületbe elsősorban a falszerkezet kis tömegével volt magyarázható.

Mivel a tulajdonos a homlokzatot hőszigetelni szerette volna, ezért az akusztikus tervezőnek a feladat megoldására a Heraklith lapokra esett
a választása, amelyek szálas szigetelőanyaggal kombinálva a hő és hangszigetelést is biztosítják.


A számítások elvégzése után a következő rétegrendet javasolták:
•  50x50 mm-es lécváz rögzítése a homlokzaton
•  a lécváz közé 50 mm szálas szigetelőanyag, kőzetgyapot, vagy MPN Plus ásványgyapot
•  50x1000x600 mm Heraklith C lapok szerelése a lécvázra
•  vastagvakolat 220 grammos üvegszövet háló erősítéssel

A homlokzatszigeteléshez a kivitelezést végző Silver Insulation System Kft. részére a Knauf Insulation Kft. nagy pontossággal (derékszögesség, hosszméretek) gyártott Heraklith lapokat biztosított, amit egy erre a célra beszerzett proflerrel készített el. Ennek köszönhetően az illesztési hézagok minimálisra csökkentek. A hagyományos vastagvakolattal ellátott  Heraklith lapok speciális szálszerkezetüknek köszönhetően rugalmas vázra szerelve jelentősen javítják a falazott szerkezetek hanggátlását, melyet számos laboratóriumi mérés is igazol. Az így kialakult réteges falszerkezet növelte a fal tömegét, ami mély frekvenciatartományban 4-5 decibeles hanggátlás növekedést eredményezett.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...