Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
EPS-ben idén is a szürke lesz a divat!

Különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a BACHL: az idei építési szezonban már kapható lesz a grafitadalékkal készült Extrapor Relax.
BachlForrás: Bachl2016-04-14 16:19:57

EPS-ben idén is a szürke lesz a divat!

Különlegesen jó hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező EPS terméket fejlesztett ki a BACHL: az idei építési szezonban már kapható lesz a grafitadalékkal készült Extrapor Relax.

„Eddig csak szigetelgettünk” – mondta Varga András, a BACHL igazgatója egy öt évvel ezelőtti konferencián arra utalva, hogy új korszakába lépett az épületek energiatakarékosságát a falazat és a tető hőáteresztési mutatóinak javításával elérni kívánó technológia. És valóban! Az elmúlt fél évtizedben a hazai piacon is olyan termékek sora jelent meg, amelyek az épületek belső hőmérsékletét hivatottak minél kevesebb energia felhasználásával az optimális szinten tartani. Mivel a hőszigetelést biztosító portékáikat reklámozó gyártók hirdetéseikben szükségszerűen tanítanak is, a témához kötődően a vevőkben sok fogalom is tudatosult. A hőszigetelés hatékonyágát mutató értékek, az anyag tűzbiztonsági jellemzői, a szakító és húzó szilárdágát mutató adatok, a kívánatos vastagság méretei, a különböző falazatokon való alkalmazhatóság feltételei, az egyre szigorodó műszaki és energetikai előírások és – nem utolsó sorban – az árak viszont együttesen néha túl bonyolult szempontrendszert adnak az éppen választani készülő laikusok számára, akik – éppen ezért – a divatos irányzatok hatását, közhelyeit sem kerülhetik el döntéseikben. A fejlesztések nyomán szezonról szezonra felbukkanó innovációk azonban rendre felülírják a hőszigeteléssel kapcsolatos trendeket, vélekedéseket.

A folyamatot remekül érzékelteti a BACHL Extrapor Relax terméke, amely ismét megváltoztatja majd a tökéletes hőszigetelésről vallott elveinket. Az expandált polisztirol, azaz az EPS a legnépszerűbb szigetelőanyag egész Európában. Nem véletlenül! A műanyag buborékokba, illetve - szaknyelven szólva - a cellákba zárt levegő ugyanis jelentősen gátolni képes a falazat külső és belső felülete között mutatkozó hőmérsékletkülönbség kiegyenlítődését. A hőáramlás csökkentésének szolgálatába állított levegő, az „engineered air” – ahogyan az EPS gyártók európai szövetsége is szellemesen hirdeti – mennyiségének növelése értelemszerűen sokáig a hatékonyság fokozását is jelentette. Ennek következtében még mindig népszerű az építtetők körében az a gondolat, hogy minél vastagabb polisztirol táblák kerülnek a falra, annál jobb lesz a szigetelés.

A BACHL Extrapor Relax német fejlesztői olyan eljárásokat dolgoztak ki, amelyeknek köszönhetően egyrészt nagy mértékben javultak a hőáteresztési mutatók, másrészt kiküszöbölhető lett a táblák deformációjának veszélye.

A hagyományos EPS lambda értékeit (ez a mutató jelzi, hogy egységnyi hőmérsékletkülönbség hatására, egységnyi felületű szerkezeten, mekkora hőmennyiség halad át.) grafit hozzáadásával csökkentették. A technológia lényege, hogy az EPS celláit megformáló anyagot nano méretű grafitszemcsékkel vonták be. Mivel a hő vezetéssel, áramlással és sugárzással terjed, a parányi részecskéket az utóbbi ellen vetették be. Ezek ugyanis hőtükörként viselkedve a sugárzást - részben szétszórva - verik vissza, bizonyos részét pedig elnyelik. Télen tehát a szobában tartják a hőt, nyáron pedig védenek a napsugárzás ellen.

Az adaléknak köszönhetően szürke színű Extrapor Relax 25-30 százalékkal hatékonyabb az ún. fehér EPS-nél. Ennek következtében jelentősen csökkenteni lehetett a táblák vastagságát.

Azon túl, hogy a rögzítés eleve rövidebb dübeleket igényel, továbbá a kisebb mennyiség mozgatása a szállítási költségekben realizálódó megtakarítást is hoz, a vékonyabb szigetelés több építészeti szituációban is megoldást jelenthet a felmerülő problémákra.

Felújításkor vagy műemlékvédelemi oltalom alatt álló épületek esetében gyakran előfordul, hogy kötöttségek vannak a hőszigetelés vastagságát illetőleg. Sok esetben például a járdaszélesség vagy a szomszédos épület közeli síkja, esetleg a telek korlátozott beépíthetősége szab határt a szigetelés méretének. De a túlzott vastagságú hőszigetelő réteg bizonyos épületeknél az architekturális arányok torzulását is eredményezheti. Többek között ezekben a helyzetekben is az Extrapor Relax jelenheti a megoldást.

A fentieket a leghitelesebben mégis a számadatok igazolják. Amennyiben 0,12W/m2K hőátbocsátási érték elérése a cél pl. egy 30 centiméteres, nútféderes, modern, vázkerámia falazat esetében, akkor a „fehér” EPS-ből 29 cm, míg szürke, grafitos EPS-ből csupán 21 cm szükséges. Ha a különbséget egy 100 m2-es hasznos alapterületű épületre vetítjük ki, nyilvánvalóvá válik, hogy három-négy m2-rel is megnövekedhet a beépíthető terület. Ez a többlet pedig több százezer forint megtakarítást is jelenthet.

Mint a fentiekből kiderül, az Extrapor Relax esetében a nanotechnológia bevetésének köszönhetően a világszerte bevált expandált polisztirol hőszigetelő képessége közel negyedével javult, így olyan termék áll az építtetők rendelkezésére, amely jóval keskenyebb méret mellett lesz képes teljesíteni még azokat az igen szigorú EU irányelveket is, amelyek előírják, hogy az évtized végérevalamennyi új épület közel nulla energiaigényű legyen.

A fentiekben az adalékanyag alkalmazásából fakadó előnyöket soroltuk, de az Extrapor Relax a fejlesztők munkája nyomán más fizikai tulajdonságaiban is különleges, és a fehér EPS-nél, sőt más szürke EPS-eknél is jobb paramétereket mutat. Ezen a téren a legfontosabb újdonság az anyag dilatációs mozgásaiból eredő deformáció megakadályozása. A külső oldalon elhelyezett feszültségmentesítő rések ugyanis megakadályozzák a szigetelőlemezekben az erős napsütés, vagy a hirtelen lehűlés hatására létrejövő feszültségek kialakulását. Ennek következtében olyan alaktartó felületet biztosít, amely nem torzul, le nem esik.

A hőtágulás okozta problémák elhárítása mellett az Extrapor Relax esetében sikerült az anyag nyomószilárdságát is nagymértékben növelni. A kőzetgyapotnál 3-4-szer, de a hagyományos EPS-hez képest is ötödével szilárdabb.

A homlokzaton alkalmazva kiválóan ellenáll az olyan mindennapi hatásoknak, mint pl. egy létra vagy bicikli nekitámasztása, egy kő, egy labda vagy éppen a jégeső becsapódása, viharos szél nyomása. Mivel nagyobb lesz a felületre merőleges húzószilárdság is, így a manapság közkedvelt hasított, vágott, szeletelt kőburkolatok felragasztása sem jelent gondot, mert az Extrapor Relaxból kialakított szigetelő felület nagyobb terhet visel el, azaz nehezebb, vastagabb burkolóelemeket is elbír.

Az Extrapor Relaxot azonban nem csupán kiváló tulajdonságai, hanem az ára is versenyképes termékké teszi. Ha ugyanis az olyan hozzáadott értékeket tekintjük, mint az alacsonyabb szállítási költség, a rövidebb dübelek, a gyorsabb szerelhetőség, a jelentősen megnövelt hőszigetelési hatékonyság, illetve a méret csökkentése, a deformálódások vagy sérülések javítási költségeinek elmaradása, akkor a falazat, illetve a tetőzet kitűzött hőáteresztési mutatóinak megvalósítása az Extrapor Relaxszal nem kerül többe, mint a hagyományos EPS alkalmazása esetén.

Listázva, hogy milyen előnyöket nyújt az Extrapor Relax a hőszigetelés és a környezet védelme terén, különösen igaznak találhatjuk Obamának azt a 2009-ben Virginiaban elhangzott kijelentését, miszerint a „szigetelés szexi dolog”.

 

 

 

Ezt a cikket olvasta már?

Fagyapot alkalmazása

A Knauf Insulation Kft. országos, nyilvános, pályázatot hirdet a Heraklith fagyapot termékcsalád (Hera...