Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Interjú a szegedi Rektori Hivatal felújítása kapcsán

A minap a szegedi rektori hivatal felújítási munkálataiba nyertünk betekintést, amikor a Batki és Társa Kft. vezetőivel találkoztunk.
Írta: Farkas Ágnes2010-11-15 11:13:00

Az épülethez érve az ügyvezető, Batki Mihály és a kivitelezés vezető, Garami Pál már vártak bennünket. Keskeny fapallókon át bevezettek az épület hatalmas, állványokkal teli előterébe. A tér szokatlanul kopárnak hatott, mindent por borított és csak a fényben látszó porszemek tánca törte meg a statikusságot.A lépcső felé továbbhaladva a Green Day dalai csendültek fel, majd megpillantottuk a létrákon egyensúlyozó munkásokat is. Rövid nézelődés után elértük az épület központi részét: a dísztermet. Belépve érezhetővé vált az épület régi hangulata: a falak, a díszítések tökéletesen megigézik a több, mint 100 éves múltját. A teremben rögtön szembetűntek a változások: a régi, felhullámosodott parkettát felváltotta az új, a festési munkálatok is befejeződtek már nagyrészt. A falak ismét egyszínben pompáznak, mivel Batki Mihály elmondása szerint freskókat egyáltalán nem találtak, pedig tíz réteg festéket távolítottak el a falakról.

DSCF5435.jpg A díszítések teljes pompájukban és eredeti állapotukban tárultak a szemünk elé: a dísztermet mintegy 800 méter hosszú aranycsík öleli körül. Külön érdekessége, hogy Magyarországon nem akadt olyan tudású festő, aki ezt megfelelően el tudta volna készíteni- mivel az arany árnyékolása különösen összetett feladat-, ezért a Vajdaságból kellett hívni megfelelő tudású szakembert.Még egy utolsó pillantást vetettünk a díszteremre- mely nemsokára ismét régi eleganciájával várja az oda érkezőket-, majd tovább folytattuk utunkat a folyosókon.

Az állványok árnyékában láttunk egy kis részletet az aulából és üveg tetejéből, ezután visszakanyarodva az előtérbe, elbúcsúztunk az épülettől, de csak decemberig, amikor is ismét megnyitja kapuit.Miután körbevezettek bennünket az impozáns épületben, egy rövid interjú keretében Batki Mihályt kérdeztem irodájában cégéről és az aktuális felújítási munkálatokról.

 

A szegedi rektori hivatal felújítására kiírt pályázaton nagy volt-e a konkurencia? Mivel sikerült megnyerni a pályázatot? Mi volt az a plusz, ami a konkurenciánál nem volt meg?

Olyan nagy konkurenciánk nem volt, mint a szárazépítészeti projekteknél általában lenni szokott, de mégis nagyon színvonalasak voltak a pályázatok. Csinálni kellett egy lekicsinyített, kézzel fogható szfinxet, ami a fővállalkozónak és a beruházónak be lett mutatva. Nagyrészt ennek a szfinxnek a formája és az árrése befolyásolta a döntést.


Tulajdonképpen mondhatni, hogy csak a szfinx döntött a pályázatról?

Természetesen nemcsak a szfinx, hanem az is sokat nyomott a latba, hogy nekünk korábban már volt egy referenciamunkánk: a Kiskunhalasi Városi Bíróság épületének külső- és belső felújítása.

A szegedi rektori hivatal műemlék jellegű épület, egy ilyen projektnél mekkora a kötöttség? Mennyiben tér el az eljárás a hagyományostól?

Ilyen jellegű épületeknél konkrét tervek vannak. A rektori hivatal esetében egy restaurátort kellett szerződtetnünk, akinek a tervei alapján kellett megvalósítani a munkát. A felújításnál jóval kötöttebb volt az eljárás, mivel a gipsz minták, stukkók adottak voltak, így azok restaurálása, vagy a hiányzó részek elkészítése, legyártása, felhelyezése történt az eredeti minták alapján. A restaurátornak csak a színeket kellett meghatároznia.


Mi a szerepe egy ilyen eljárásnál a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak?

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ilyen épületek esetében anyagokat gyűjt a levéltárból, hogy milyen lehetett az épület eredeti állapotában. Nekünk, kivitelezőknek ezek alapján kell visszaállítanunk az eredeti állapotot, vagyis igen nagy a kötöttség, szigorúan be kell tartani minden előírást. A szegedi rektori hivatal több, mint 125 évvel ezelőtt készült.

Akkoriban az épület tetején volt 5 szobor: 4 szárnyas szfinx és egy Justitia szobor, ezek a szobrok azonban az 1920-30-as években eltűntek. Az utolsó kép, amikor még a szobrok az épület tetején voltak 1925 körül készült. Tulajdonképpen az ilyen régi képek alapján kellett restaurálni a szfinxet és gyakorlatilag a semmiből újra megalkotni. Justitia természetesen nem kerül vissza, mivel ő az igazság istennője a római mitológiában. Korábban azért kapott helyet a szobra központi helyen, mert ítélőtáblaként funkcionált az épület.
P1030420.jpg

Mi is kutattunk, elmentünk Görögországba, hogy a képekhez hasonló szobrokat találjunk és finomítsuk az elképzeléseinket. Hazatérve elkészültek az első változatok, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal apróbb módosításokat eszközölt, mint például, hogy legyen kerekebb a szfinx farka. 2-3 ilyen kisebb finomítás után fogadták el a végleges változatot és készítettük el az öntőformát.

Tud- e valamit a 4 szfinx történetéről? Esetleg jelképeznek-e valamit?

Az építészettörténet remekeit végigtekintve gyakran  megjelennek állatot ábrázoló motívumok, szobrok (főként múzeumok és templomok esetében). Ezek leggyakrabban oroszlánok, vagy szfinxek és szinte kivétel nélkül párban jelennek meg. Ezeknek az alakoknak az épület őrzése, védelme a fő feladatuk. A szegedi épület esetében is egy ilyen őrzői feladatról beszélhetünk.


A szfinxek eddig úgy néz ki, hogy kiválóan végzik feladatukat, hisz a felújítási munkálatok jól és zökkenőmentesen haladnak. A tervek szerint be is fejezik a munkát a kiírt határidőig.Reméljük, az építőiparban hamarosan feltűnik és elterjed egy olyan figura is, amely a biztos fizetések felett őrködik és ugyanolyan hatékonyan végzi majd munkáját, mint a szfinxek.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Tavasztól indulhat a családi házak fe...

A 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat...