Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Elsőként olvashat a 2011 építőipari felmérés eredményeiről!

A felmérés eredménye, a hivatalos minisztériumi átadás előtt, kizárólag a kitvalasszak.com portálon!
Forrás: MMV2011-05-09 12:16:00

Az MMV 2011. január 17. - február 18. között közvélemény-kutatást szervezett az építőipari mikro- kis- és középvállalkozások körében, melynek célja a jelenlegi állapotok felmérése és megoldási javaslatok kidolgozása volt a kormányzat számára.

A kitvalasszak.com építőipari portál biztosította a felhasználóbarát felületet, melynek köszönhetően az előzetes várakozásokat lényegesen meghaladó számú - több mint 2000 - kérdőívet küldtek be a vállalkozók.

Elkészült az adatlapok feldolgozása melynek eredményét a hivatalos minisztériumi átadás előtt kizárólag a kitvalasszak.com építőipari portálon olvashatják.

A kutatás célja

A kutatás célja annak vizsgálata, hogy hogyan alakult az építőiparban működő mikró-, kis- és közepes vállalkozások üzleti környezete az elmúlt 8 évben, illetve, hogy érzékeltek-e bármilyen változást helyzetükben a 2010-es év során.

Néhány statisztikai adat a felmérésből:

Az építőipar minden területéről jelentős mennyiségű visszajelzést kaptunk;

 • 9,5 % a generál kivitelezés,
 • 26,8 % a szakipar,
 • 14,7% az építőanyag kereskedelem területén tevékenykedik,
 • 13 % mérnöki tevékenységet folytat,
 • 10,2% magasépítési kivitelező,
 • 19,1% épületgépész,
 • 6,3% mély- és útépítési munkát végez.

A cégek több mint egyharmada Budapestről, illetve Pest megyéből jelentkezett, legkevesebben az Észak-Alföldről (9,2%), illetve a Dél-Dunántúlról (8,5%) töltötték ki a kérdőív tevékenységi területre vonatkozó kérdését.

A vállalkozók közel egynegyede 16-20 éves vállalkozói tapasztalattal rendelkezik és mindössze a válaszadók 8,6%-a dolgozik kevesebb, mint öt éve vállalkozóként.

Néhány vélemény ízelítőül:

 • "Miért fordulhat elő a következő történet a mai Magyarországon? A tiszabecsi oktatási centrum közbeszerzési pályázatát elnyeri egy budapesti cég, az tovább adja egy hatvani cégnek, aki tovább adja egy magyar-francia vegyes vállalatnak és ők kötnek szerződést 10 Szabolcsi alvállalkozóval. Miért van az, hogy a nyertes egy 313 000 000 Ft-os munkát tovább ad 120 000 000 Ft-ért és azt sem fizeti ki? Hogy lehet egy EU-s pályázatot kijátszani? Hogy lehet a két árkülönbözet ellenére az intézményt megfelelő minőségben elvégezni, hogy lehet az, hogy a Fővállalkozó még a fent írt 120 000 000 Ft-ból is csak 40 000 000 Ft fizetett ki a generálkivitelezőnek? Sajnos senki nem segít a helyzet megoldásában és így az én cégem kerül BÁR listára,az én autóm foglalják le és ami az ország szégyene az én családom éhezik. Üdvözlettel: Erdei János
 • "Az APEH, ha tartozok felé és számlával bizonyítani tudom, a nekem tartozó cégtől inkasszózza az én tartozásom.
 • "Miért alakíthatnak újabb, és miért lehet másik cégük azoknak, akik hivatásszerűen"" buktatnak be, vagy bebukás előtt adnak el cégeket? "
 • "nem tudom, hogyan lehet munkára bírni az embereket, mert ezt az elmúlt nyolc évben kiöltek belőlünk, itt a munkának nincs, becsülete akkor én miért dolgozzak bűnözőnek néznek ennyi munka után rám nincs, szüksége az hazámnak sajnos ezt kellet megérnem."
 • "Amíg az állam kiemelten nem támogatja a környezettudatos, energiatakarékos, kiváló minőségben készülő építményeket a megrendelői oldalon (családi házak, ÖK. intézmények), a pályázatokat utólag finanszírozza (ki tudja mikor), és nagyobbnak tűnő munkákat föl sem vállalhatnak kkv-k (panelek energetikai fölújításai), amíg a tűz közeli"" kapzsiság és lobbi érdekek érvényesülnek, addig a legszebb és legújabb Széchenyi Terv sem fejti ki jótékonynak szánt hatását. Hiába kapok holnap 50-100millió Ft-ot (munkaeszközeim már vannak), ha potenciális megrendelőim a mindennapok túlélésével ""töltik idejüket"". Környezetemben 25-30 kipróbált, értékes szakember, és családja várja a lehetőséget, ami most külföldön mutatkozik. Kíváncsi vagyok, hogy mit tesznek mindenkori vezetőink, ha fölkopik az adófizetők álla. Sok sikert kívánva, köszönettel és üdvözlettel: HS
 

Ezt a cikket olvasta már?

Business Superbrands díjat kapott a B...

A tavaly év végétől érkező pozitív piaci hírek után a vállalkozások szerint is fellendülőben az építői...