Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
A magyar, aki felhőkarcolót épített Sanghajban

Sanghajban több mint hatvan alkotásán tábla jelzi nevét, épületeit a helyiek féltő gondoskodással tartják karban, itthon mégis a többség számára ismeretlenül cseng Hudec László neve.
hg.hu2011.01.31

A világhírű, bár Magyarországon kevésbé ismert Hudec László 1893-ban született Besztercebányán. Édesapja is építész volt, így nem okozott meglepetést, mikor 1911-ben felvették a Magyar Királyi Építészeti Akadémiára. 1914-ben szerezte meg diplomáját, ezután a Magyar Királyi Építészkamara tagja lett. Nem sokáig dolgozhatott építészként, 1916-ban orosz hadifogságba került és Szibériába vitték.

Itt szakmai tudása miatt, illetve az Orosz Állam szakemberhiányának köszönhetően nagyobb építészeti munkákban vehetett részt. 1918-ban egy vakmerő szökési kísérlet során elmenekült és Kínában talált menedéket. Nem sokkal később az amerikai R. A. Curry építészeti iroda építészekből álló nemzetközi csapatának tagja lett Sanghajban, ekkor tervezte többek között az American Club, a Normandie Apartements és a McTyeire School épületét, valamint számos magánépületet is.

Hudecborito.jpg Miután bebizonyította sokoldalú tehetségét, az ekkor már modern és elegáns stílusáról elhíresült Hudec Sanghaj egyik legnépszerűbb építészeként 1925-ben megalapította saját cégét.
Első nagy önálló munkája az akkor számos technikai újítással rendelkező Margaret Williams Kórház megtervezése volt. A nagy áttörés után folyamatosan jöttek az újabb megbízások, ekkor épült meg többek között a Union Brewery, a China Baptist Publication Buliding, a Moore Memorial Church, a Grand Theater, a German Club és a Chapei Power Station. A legnagyobb hírnevet az 1934-es Park Hotel megtervezése hozta számára: a közel 84 méter magas, 24 emeletes épület a nyolcvanas évek végéig a Távol-Kelet egyik legmagasabb épületének számított.

 

2008-ban, születésének 115. és halálának 50. évfordulóján a Magyar Köztársaság Sanghaji Főkonzulátusa és a Sanghaji Építész Szövetség együttműködésében rendezték meg a Hudec-évet. Két évvel később, 2010 szeptemberében ennek folytatásaként „Építészeti hidak 2010” címmel tartottak konferenciát Sanghajban, a kínai-magyar építészeti együttműködés elősegítésére. Ennek az eseménynek alkalmából jelent meg Luca Poncellini és Csejdy Júlia Hudec László életét és munkásságát bemutató közös munkája, a Holnap Kiadó gondozásában.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Építész Közlöny - Műhely, 2011. júliu...

Megjelent a Műhely júliusi száma!