Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Vegyük birtokba a budapesti Duna-partot! - Megnyílt a Duna Tanösvény

Gondoltad volna, hogy valaha uszoda állt a Parlament előtt és bárki beugorhatott a Dunába? Vajon melyik állatról hitték, hogy varázslatos férfierőt ad, és segít az ágyban? Kik voltak a dunavíz árusok? Mit alkot egy street art művész két fehér dobozból?
mek.hu2011.07.04

Hol lehet végigdőlni egy óriási nyugágyon a belvárosban? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, és egy kellemes séta közben rácsodálkoznál Budapest kincseire, vár a Duna Tanösvény október 3-ig.

A nemzetközi Duna napon, június 29-én megnyílt a Duna Tanösvény nevű rendhagyó sétatúra útvonal a Margit híd és a Petőfi híd között a budapesti Duna-parton. A 13 állomáson fiatal, kortárs képzőművészek, grafikusok, fotósok, street art művészek, építészek munkái mesélik el a Duna történetét, jelenét és elképzelt jövőjét. A sétálók tíz infoponton közlekedési táblákra emlékeztető tárgyakat találnak, amelyeken archív képek, grafikák, fotók, képregények, korabeli dokumentumok, adatok és történetek láthatók a helyszínről és közvetlen környezetéről.
duna_tanosveny(2).jpg

A látogatók információkat kapnak például a Dunában élő halakról és hódokról, az egykori fauszodákról, a dunai legendákról, a vízi mutatványosokról, a folyópart építészeti és történelmi múltjáról, valamint a fejlesztések irányáról. A Duna Tanösvény három állomásán pedig olyan installációk láthatók, amelyekkel a művészek személyes élményeket, érzéseket hívnak elő a nézőkből. A Belgrád rakparton, a nemzetközi hajóállomáson a STÉG várja azokat, akik a túra közben megpihennének. Napközben bárki ledőlhet a növényekkel körbevett hatalmas nyugágyon, napozhat, társasjátékozhat, piknikezhet, sőt a randiját is odaszervezheti. A tervek szerint programok, filmvetítések, koncertek is lesznek a STÉG-en.

Videó a Duna Tanösvény építéséről: http://www.youtube.com/watch?v=BRl43x8PLGQ

Az okostelefonnal érkezők előtt az is feltárul, ami szabad szemmel nem látható. A készülékek tulajdonosait egy, kifejezetten erre a projektre fejlesztett alkalmazás segíti, amely a világ legnépszerűbb valóságböngészőjére, a Layar-ra épül. Aki betölti a Duna Tanösvényt, és készülékével beolvassa a táblákon lévő QR-kódokat, megkapja a térképet, a bővebb információkat magyar és angol nyelven, sőt azt is láthatja, ami nincs is ott.

A Duna Tanösvény pontjai között lehet sétálni vagy bringázni, és bármikor lehet jönni egyedül vagy családdal, barátokkal. Az alkotók október 3-ig többször tartanak majd ingyenes, vezetett túrákat is. Az időpontokról és egyéb programokról a Duna Tanösvény honlapján és facebook-oldalán lehet olvasni. Mindez semmibe se kerül, hiszen nincs belépőjegy. A Valyo Csoport és az Artopolis Egyesület teljesen ingyenes civil kezdeményezésének célja, hogy a fővárosiak és a turisták birtokba vegyék a folyópartot, és élvezzék Budapest belvárosának legnagyobb természeti kincsét, a Dunát.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Kitekintés 2011

Az ÉK Egyesület kiállítása a FUGÁ-ban