Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Megnyílt a III. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé kiállítása Kecskeméten

Harmincnégy ország alkotóinak 190 pályaművéből válogat a III. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé kiállítása, mely vasárnap nyílt meg és szeptember 18-ig látható Kecskeméten, a Cifrapalotában. Egyebek mellett kerámia, porcelán, üveg és beton alkotásokat láthat az érdeklődő.
kultura.hu2011.08.10
A szecessziós épület második emeleti kiállítóterében „telt háznyi” érdeklődősereg, köztük számos hazai és külföldi alkotó vett részt az eseményen. A Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány által meghirdetett triennálé tárlatát Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg. A politikus emlékeztetett: a földkéreg csaknem  75 százalékát szilikát alkotja, sőt a kozmoszban is előfordul ez az anyag. „Így amikor megformáljuk azt, egyúttal a körülöttünk lévő világot is újrateremtjük” – fogalmazott.
Az államtitkár párhuzamot vont a szilikáttal dolgozó művészek és az
cifrapalota.jpg

alkimisták között, majd rámutatott: a kecskeméti nemzetközi seregszemle is jelzi, hogy e tevékenység felülemelkedik a nyelvi és kulturális korlátokon. A kiállítás színvonaláról és hangulatáról szólva kijelentette: az itt közszemlére tett művek újszerűek és izgalmasak, mint egy gótikus üvegablak, avagy egy nagyváros neontengere.
Probstner János, a Nemzetközi Kerámia Stúdió igazgatója az eseményen elmondta: a 2011-es triennálé a XXI. század kihívásaira keresett válaszokat, miközben a világon egyedülálló módon, új hagyományt teremtve összehozta több műfaj kerámiával, porcelánnal, üveggel és betonnal dolgozó képviselőit és alkotóit.
A pályázati kiírást ezúttal is rendkívül élénk érdeklődés kísérte: a 34 országból érkezett 190 érvényes pályamű közül az öttagú, nemzetközi zsűri titkos szavazással választotta ki azt a – 27 ország művészeitől származó - 86 tárgyat, amelyek a tárlaton megtekinthetők.
Ami a téma megvalósítását illeti: a megmérettetés résztvevőit arra bíztatták, hogy a legteljesebb szabadsággal és újító szándékkal tevékenykedjenek – hangsúlyozta Probstner János, aki szerint ennek köszönhetően az anyagok sokfélesége, a technikai módszerek változatossága, a téma olykor meghökkentő megközelítése teszi egyedivé és izgalmassá a kiállítást.
A megnyitón egyúttal a III. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé elismeréseit is átadták a szervezők. Az első díjat és a vele járó bruttó egymillió forint pénzjutalmat Nagy Márta keramikusművész, a második díjat és az ehhez tartozó 750 ezer forintot Vanessa Cutler brit üvegművész, míg a harmadik díjat, illetve az ezzel együtt felajánlott 500 ezer forintot Elzbieta Grosseová cseh keramikusművész vehette át.

 

Ezt a cikket olvasta már?

Kitekintés 2011

Az ÉK Egyesület kiállítása a FUGÁ-ban