Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Szakemberek cserekapcsolata

A Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskola ötödik éve sikeres partnerséget ápol külföldi intézményekkel. Jelenleg francia ács tanulókat látnak vendégül a városban.
fmh.hu2010-12-16 09:43:00

Az iskola rendszeres résztvevője az uniós pénzből finanszírozott, a Tempus Közalapítvány által kiírt   Leonardo pályázatnak. Nyáron egy felnőtt csoporttal ők látogattak Lipcsébe, szakmai továbbképzésre, novemberben pedig háromhetes szakmai gyakorlaton vehettek részt a tanulók a franciaországi Nancy-ben. A diákok itt új technológiákat, anyagokat ismerhettek meg, vállalatoknál szerezhettek tapasztalatokat.
- Tanulóink korábban mindenhol sikert arattak szakmai felkészültségükkel és rátermettségükkel. A tapasztalatcsere mellett lehetőségük nyílt más kultúrák megismerésére is - számolt be Albrecht Gyula igazgató.

ács(2).jpg

Jelenleg azonban a magyarokon a sor: december eleje óta tíz, Brianconból érkezett francia ács tanuló vendégeskedik náluk. A diákok hetek óta munkálkodnak egy külszíni tároló építésén  az iskolaudvaron, valamint helyi  vállalkozóknál dolgoznak.
- Igyekszünk a munka mellett az ország kultúráját, látványosságait is bemutatni nekik. Nagyon jól érzik magukat nálunk, beilleszkedtek. Még a hideg sem zavarja őket a munkában - meséli Berényi Irén projektvezető tanárnő.

- Nálunk is ilyen a szakmunkások élete. Ha profi vagy, és keményen dolgozol, megbecsülnek és jól kereshetsz. Egyedül a nyelv jelenthet gondot egy külföldinek - mesélik a francia tanulók.

Külön érdekesség: a franciák oktatója, Jean Baptiste, korábban már egy évet dolgozott nálunk, Nagyvázsonyban, ahol lehetősége nyílt  megtanulni magyarul is.