Kérdése van? Segítünk!

Kérdése van? Segítünk!

Nem talál valamit az oldalunkon? Nem világos valamelyik funkció? Munkatársaink szívesen segítenek Önnek eligazodni a Kitvalasszak.com portálon.Csak adja meg nevét, e-mail címét és írja meg miben segíthetünk és mi hamarosan felkeressük Önt.
Szakképzést sürgetnek a napenergia-hasznosítás területén

A napenergia-hasznosító berendezések szerelésének, beüzemelésének, szervizelésének tantárggyá tételét szorgalmazza a kísérleti képzési programot két éve elindító Zéró Energiaház Klaszter.
2012-01-18 07:28:00
A Zéró Energiaház Klaszter napkollektor és napelem gyártásával, forgalmazásával foglalkozó cégekkel és szakképző intézményekkel együttműködve dolgozta ki a kísérleti képzési programot, amelynek oktatását 2010 februárjában kezdték meg Székesfehérváron az Árpád és a Vörösmarty Mihály Szakképző Iskolában. A nyolchónapos elméleti és gyakorlati képzést 12-12 végzős fűtés- és villanyszerelő tanuló végezte el fakultációként, és bekapcsolódott húsz térségi vállalkozó is. Salgótarjánban egy nyolcfős, felnőtt szerelőkből, szakoktatókból álló csoport napenergia5.jpg

tavaly októberben vizsgázott, önköltséges tanfolyam keretében. Szintén októberben állami támogatással 16, 24 és 50 év közötti álláskereső kezdte el a képzést. Az oktatást a Magyar Napenergia Művek Zrt., a Buderus Hungária Kft., valamint a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség képviselői tartják.

A programot 2011 januárjában akkreditáltatták, de az jelenleg még nem tartozik az OKJ-s képzések közé, a jegyzékbe vételt ebben az évben szeretnék elérni. Bocsó Imre közölte: a napenergia hasznosító berendezésekkel kapcsolatos képzés hiányterület a magyar szakképzésben, ezért a Zéró Energiaház Klaszter azon dolgozik, hogy 2012 szeptemberében tantárgyként jelenjen meg a szakiskolákban és a munkaerőpiaci képzés rendszerében.